Lika nekretnine

Digitalni mjerači protoka -novi izazovi komunalnima poduzećima

Objavljeno: 06.06.2017

OTOČAC - Hrvatska danas ima 600.000 plinomjera i dva milijuna vodomjera koji gotovo u potpunosti nisu pokriveni digitalnim mjerenjem, a to čini značajan potencijal čijom realizacijom bi se ostvarilo smanjivanje gubitaka u distribuciji plina i vode, pružile mogućnosti za povlačenje EU sredstava za razvoj, otvorila nova radna mjesta, modernizirala distributivna mreža te pružila Hrvatskoj mogućnost da se pozicionira kao regionalni lider. A na konferenciji Digitalna transformacija distributera plina i isporučitelja vodnih usluga u Hrvatskoj raspravljalo se na konferenciji nedavno u Zagrebu.

Na konferenciji je bilo riječi o korištenju digitalnih tehnologija koje omogućuju unapređenje svih sfera poslovanja tvrtki u energetskom i komunalnom sektoru, o važnosti digitalne transformacije poslovnih modela, zatim o spajanju mjerila na internet te o praćenju potrošnje u stvarnom vremenu.

Potrebno je poticati napredne tehnologije te voditi računa o energetskoj učinkovitosti i potrebama kupaca“, smatra Nikola Vištica iz Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA, napominjući da pametno mjerenje, uz daljinsko mjerenje podataka, omogućava i isključenje kupaca, djelomičnu obustavu protoka te dinamično tarifiranje. Potrebno je  odabrati najkvalitetniju tehnologiju koja najmanje košta, a izradit će i studiju kao podlogu za odabir tehnologije, koju će podijeliti s operaterima distribucijskog sustava. 

U procesu digitalne transformacije društva i industrije koja je ključ uspjeha, od važnosti je pripremiti se za promjene, a pritom su ključni čimbenici obrazovanje i usvajanje vještina. U tom se procesu ritam promjena ubrzava i nema povratka na stare sustave – stoji u obavijesti Hrvatske gospodarske komore.

Red je zagristi i u ovaj novitet, na redu su komunalna poduzeća koja se bave isporukom vode.

M. Kranjčević 

 
LiveCam Otočac
Novalja.cool
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr
Youtube GlasGacke