Lika nekretnine

Program prometne kulture za najmlađe

Objavljeno: 06.06.2017

GOSPIĆ - Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se  u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska – Mini auti, Policijskom upravom ličko-senjskom, PP Korenica,  osnovnom školom Plitvička Jezera, Općinskim društvom Crvenog križa Plitvička Jezera, te Odjelom protupožarne zaštite NP Plitvička Jezera. Preventivnom programu priključit će se i Hrvatski centar za razminiranje.

Aktivnost će biti održane na otvorenomu prostoru kod dvorane NP Plitvička jezera s učenicima nižih razreda OŠ Plitvička Jezera 7. lipnja (srijeda) u 10 sati.

Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Tijekom 4 godine djelovanja u Hrvatskoj kroz obuku je prošlo oko 30.000 učenika drugih i trećih razreda u oko 200 osnovnih škola. Ove školske godine program se prvi puta kao pilot projekt na razini Ličko-senjske županije provodi u OŠ Plitvička Jezera.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti u prometu, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu veće sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Na taj način djeca iz perspektive vozača imaju mogućnost uvidjeti što znači upravljati automobilom, u cilju da postanu oprezniji i sigurniji pješaci i biciklisti u cestovnom prometu.

Posljednje dvije godine edukacijama se svakodnevno pridružuju lokalne organizacije Crvenog križa i Vatrogasnih društava, pa djeca tijekom obuke imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ i „Zaštita od požara za djecu“.

Po provedenoj obuci polaznici dobivaju simbolične vozačke dozvole koje će im podijeliti predstavnici općine. 

Ovim projektom, koji je u potpunosti prilagođen dobi učenika, nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu.

Program je podržalo Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, te od pedagoške i prometne struke.

PU ličko-senjska

Foto: arhiv

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr