Lika nekretnine

Naši učenici na spektaklu u Sisku!

Objavljeno: 10.06.2017

Tehnička škola Sisak petu godinu za redom organizirala je jučer i danas u sklopu projekta SOELA konferenciju o solarnim i električnim vozilima te izložbu i spektakularnu utrku solarnih i hibridnih vozila ulicama Siska.

Danas je održana 5. utrka solarnih automobila koje su izradili učenici 16 hrvatskih strukovnih škola, među kojima su i učenici iz Gospića i Otočca, te iz Siska, Velike Gorice, Kutine, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Rijeke, Novske, Slunja, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Požege i Karlovca, kao i slovenskih škola iz Krškog i Škofje Loke. Također je jedan automobil s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Organizirane su i promotivne vožnje solarnih automobila.

Projekt SOELA sisačka Tehnička škola pokrenula je prije pet godina, uz pomoć sredstava EU, za proizvodnju solarnih automobila u nekoliko hrvatskih tehničkih škola.

Korištenje što jeftinije i ekološki prihvatljivije energije za vozila pred proizvođače postavlja nove tehnološke izazove, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji o solarnim i električnim automobilima, pod naslovom "Od inovacije do svjetskog tehnološkog proizvoda", na kojoj je sudjelovao veliki broj stručnjaka iz područja energetike i auto industrije.

Pravi je to sadržaj za učenike strukovnih tehničkih zanimanja, kao što ih imaju Strukovna škola Gospić i Srednja škola Otočac. Obje škole predstavile su se na ovom zanimljivom i korisnom događanju sa solarnim automobilom koji su izradili sami učenici sa svojim mentorima.

Solarnim automobilom Strukovne škole Gospić upravljao je Marin Samaržija, a automobilom 'Kremenko' Srednje škole Otočac Luka Brajković.

 

M.K.G.

Foto: Marin Samaržija (učenici iz Gospića s mentorom prof. Ivanom Laškarinom  pored svog solarnog automobila broj 13; automobili spremni za utrku; priznanje za sudjelovanje i osvojeno 5. mjesto Otočac)

 
LiveCam Otočac
Novalja.cool
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr
Youtube GlasGacke