Lika nekretnine

Obiteljski smještaj u Gackoj nadmašio hotelski

Objavljeno: 30.08.2017

OTOČAC – Moglo bi se kazati da je konačno krenulo, turistička djelatnost na području Gacke uzima sve više maha i postaje jedna od značajnijih gospodarskih grana. Ohrabrujuća je to činjenica jer su građani uvidjeli da raspoložive kapacitete treba prilagoditi i ponuditi turističkom tržištu, a interesa i te kako ima. I liberalizacija propisa svakako je tomu pridonijela, u turističke svrhe moguće je staviti gotovo svaku građevinu, naravno prilagođenu toj djelatnosti. Daleko je to nadmašilo nekadašnje sobe za iznajmljivanje ribičima na rijeci Gacki, jest da su smještajni kapaciteti uz Gacku i dalje najatraktivniji, no ne prolaze lošije ni oni udaljeniji od rijeke, moglo bi se kazati da suvremenim turistima doista ne znači nekih 10-ak kilometara amo ili tamo. Bitno je da je smještaj određene razine opremljenosti. Jer suvremeni turisti dolaze poradi destinacije, a ne nužno samoga smještaja.

Prema raspoloživim podatcima Turističke zajednice Grada Otočca osnovne smještajne kapacitete čine hoteli u Gackoj: Hotel Mirni kutak sa 78 ležaja,  Hotel Park s 52 ležaja, Hotel Zvonimir sa 48 ležaja te Hotel Gacka s 38 ležaja. No i hoteli podižu razinu svoje opremljenosti i usluge. Tako je Hotel Mirni kutak početkom godine izvršio novu kategorizaciju objekta te je podigao kvalitetu usluge preuređenjem objekta, ugradnjom dizala i promjenom strukture smještajnog kapaciteta. Hotel Zvonimir također je podigao razinu usluge preuređenjem i ugradnjom dizala. Ukupno je tako u hotelskom smještaju registrirano 216 postelja.

Smještajni kapaciteti u obiteljskom smještaju postaju sve dinamičniji, povećani su u godini dana gotovo za jednu desetinu, krajem lipnja ove godine bilo ih je registrirano čak 68. Ukupni kapacitet obiteljskog smještaja iznosi 168 soba i 398 postelja, što je od 24 posto u smještajnim kapacitetima u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Time je obiteljski smještaj po kapacitetima premašio hotelski smještaj, što je pojava i inače u hrvatskom turizmu. Znatan broj iznajmljivača obavlja i prekategorizaciju objekata, čime se dobiva na kvaliteti, tako je smanjen broj soba za iznajmljivanje, a povećan broj registriranih apartmana i kuća za odmor. Potražnja počinje diktirati sadržaj smještaja, nema se tu puno za mudrovati, treba se prilagoditi potražnji. I tada posao ide, neki vele da obilato cvjeta. Pa neka, i treba, neka Gacka postane prepoznatljiva hrvatska turistička destinacija, smještena na izuzetnoj poziciji između sjevera i juga, između mora i nacionalnih parkova, na izuzetnu prometnomu položaju, da ne nabrajamo dalje njene kontinentalne komparativne prednosti.

M. Kranjčević

 
LiveCam Otočac
Novalja.cool
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr
Youtube GlasGacke