Lika nekretnine

Zašto su uklonjene srednjoškolske smreke?

Objavljeno: 09.11.2017

Dana 23. listopada 2017. godine izvršen je nadzor i pregled stanja stabala smreke u dvorištu Srednje škole Otočac od strane komunalnog redarstva grada Otočca i nastavnika stručnih predmeta programa šumarstva. Utvrđeno je da je stabla potrebno ukloniti jer predstavljaju potencijalnu opasnost. U radovima obaranja stabala smreke dana 2. studenog 2017., o kojima smo ranije pisali, sudjelovali su i učenici 4. razreda zanimanja šumarski tehničar.

 Da podsjetimo, stabla dvije velike smreke srasla su s ogradom školskoga dvorišta, estetski više nisu zadovoljavala svrhu te su počela predstavljati ozbiljnu opasnost budući da se nalaze tik uz prometnice između zgrada institucija policije, vatrogasaca i srednje škole, čime je  moguća opasnost još uvećana zbog visoke frekventnosti kretanja ljudi i vozila. Osim navedenih čimbenika, stabla su bila slabe vitalnosti i lošeg zdravstvenog stanja zbog rana mnogobrojnih gelera iz vremena Domovinskog rata.

Uzevši sve u obzir, pristupilo se postupku sanacije čitavih stabala. Uz raniji dogovor Policijske postaje Otočac i Lika cesta d.o.o., prometnice su na ovom dijelu bile zatvorene za sav promet za vrijeme izvođenja radova od 9 do 13.30 sati. Na radovima uklanjanja stabala sudjelovali su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac s kamionskom dizalicom. Vatrogasac Mario Malčić i djelatnik Srednje škole Otočac Ivica Sušić, korak po korak, kresanjem grana od žilišta do vrha krošnje te postepenim uklanjanjem dijelova debla, uspjeli su oboriti više od 25 metara visoka smrekova stabla. Nakon uspješno obavljenog posla obaranja stabala na mjesto radova izašao je kamion s dizalicom obrta za prijevoz i usluge Marincel, koji je pristupio utovaru i odvoženju granja, dijelova debla i trupaca smreke na školski poligon.

Učenici su aktivno i s velikim zanimanjem i angažmanom sudjelovali u radovima oko uklanjanja ova dva stabla - od čišćenja samog terena do radova s motornom pilom. Učenici Filip Kostelac i Josip Župan bili su od velike pomoći vozaču kamiona kojemu su asistirali prilikom prerezivanja debala i kresanja grana pri utovaru. Od granja, dijelova debla i trupaca naši vrijedni učenici izradit će klupe, stolice, ukrasiti staze te naš školski vrt učiniti još ljepšim i ugodnijim za boravak kako njih samih tako i svih stanovnika grada Otočca.

 

Edi Šop, dipl. ing. šum.

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr