Lika nekretnine

Knjige otočke - neformalno o knjizi i otvaranje izložbe

Objavljeno: 11.11.2017

OTOČAC - U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke i Gacko pučko otvoreno učilište Otočac organizirali su sinoć, 10. studenoga, izložbu naziva „Knjige otočke – Izdavaštvo od 1993. do 2017.“. Publici su predstavljene sve knjige koje su tiskane u nakladništvu ili sunakladništvu otočkih izdavača tijekom posljednjih 25 godina te se moglo, iz šezdesetominutne prezentacije, iz prve ruke saznati nešto više o samim izdavačima knjiga, ali i o autorima istih.

Voditeljica programa Snježana Bogdanić svojim izlaganjem uvela je nazočnu publiku u izložbu. Posjetitelji su imali priliku vidjeti 81 knjigu, 73 naslova, iliti preciznije, čak 120 centimetara knjiga!
Knjige su kronološki poredane, od 1993. pa do 2017., a svrstane su u četiri skupine – beletristika (30 naslova), Grad Otočac (8 dijelova), Vrilo (13 dijelova), te nebeletristika (23 naslova).
Također Bogdanić napominje, organizatori ove izložbe ove godine slave važne obljetnice, Katedra 20, a GPOU 55 godina postojanja.

Riječ je prepuštena zamjeniku otočkoga gradonačelnika Nenadu Jankoviću koji je pozvao na čitanje, ističući čitanje i knjigu za jednu od temeljnih društvenih vrijednosti.
U ime GPOU-a obratila se ravnateljica Nada Avsec, a zatim je uslijedio manje formalan, publici najzanimljiviji dio večeri.

Publici se obratila Manja Kostelac–Gomerčić, profesorica hrvatskoga jezika u Srednjoj školi Otočac, nekadašnja radijska voditeljica, koja i sama spada među nakladnike, ali i autore. Na svoj specifičan način, simpatičnim pristupom s dozom humora bila je ona zvijezda večeri. Profesorica Manja otkrila je tajnu koju treba svatko znati – knjiga je najbolji čovjekov prijatelj. Objašnjavala je kako je ovo mnogima samo fraza, ali da se isto tako mnogi slažu s tom izrekom. Nadalje je razložila svoju tvrdnju pojasnivši da knjige vraćaju sve vrijeme koje se potroši na čitanje, obogaćuju ljudski um, šire znanje i vokabular, potiče maštu. Vrijeme potrošeno na čitanje zasigurno nije potrošeno vrijeme, ono je uloženo vrijeme. Prisjeća se vremena djetinjstva kada je za svaku moguću prigodu dobivala knjigu na dar, tako se i razvila njena ljubav prema književnosti, prema knjizi kao oblikovaču ljudske osobnosti.

Kostelac-Gomerčić je publiku upoznala s jednim neobičnim fenomenom grada Otočca iliti paradoksom, kako ga ona naziva. Dok svugdje u Hrvatskoj i svijetu buja tehnologija, u Otočcu napreduje knjiga. Ističe to kao još jednu u nizu prednosti Otočca. Otočani čuvaju tradiciju čitanja knjige, osjećanja šuštanja papira pod prstima i miris novootvorene knjige. Smatra da su upravo zato, jer su ovo domaće, otočke knjige, one lokalno važnije od drugih. Otočka posebnost je i po tome što su sve knjige tiskane u vlastitom trošku, bez pomoći drugih.

U svome putovanju kroz povijest otočke knjige, profesorica se prisjetila trenutka iz davne 1993., kada su se ona, Milan Gomerčić, Milan Kranjčević i nekolicina drugih okupili u realizaciji prve otočke knjige, male knjižice od svega dvadesetak stranica koja je pokrenula čitavu lavinu izdavaštva, a ta lavina traje još i danas. Na kraju je podsjetila da gdje nema knjige nema ni duše, a Otočac je dokazao da, unatoč lošemu domografskom stanju, itekako ima dušu.

U ime Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke publici se predstavio Milan Kranjčević čiji je veliki broj knjiga našao svoje mjesto na ovoj izložbi. Ispričao nam je kratku anegdoticu iz koje je izvukao zaključak – lako je kupiti metar knjiga, ali teško je toliko knjiga stvoriti. Otočani su to uspjeli i nisu stali, ide se dalje, piše se i dalje, zašto stati kada je tako uspješno krenulo. Istakao je i činjenicu da su otočke knjige cjenjenije van Otočca nego u njemu samome, ljudi nikada ne shvaćaju vrijednost onoga što imaju. Kranjčević je iznio ideju usmjerenu prema vrhu Grada Otočca, predložio je da grad u svrhu izdavanja knjiga osigura godišnje 100.000 kuna, što nije veliki novac, ali bi, kako kaže, izdavačima to znatno pomoglo.

Time je završen formalni dio večeri te su se posjetitelji, okupivši se u lijepom broju - ipak je ovo bila večer posvećena knjizi, a ne nekom haj-haj druženju - mogli slobodno uputiti među redove knjiga. Na izlasku su svi zainteresirani imali priliku besplatno uzeti knjigu don Anđelka Kaćunka „DonBlog, raspuća blogovske neozbiljnosti“.

Važno je napomenuti da su posjetitelji izložbe sinoć imali priliku po prvi put uzeti u ruku primjerak Otočkog dekemerona II. čije se predstavljanje očekuje u mjesecu prosincu.

Petra Orešković

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr