Lika nekretnine

Koncert povodom završetka seminara "Tradicijska glazba i ples Dinarskog područja"

Objavljeno: 11.03.2018

OTOČAC - Dana, 11.ožujka s početkom u 18 sati održan je koncert povodom završetka dvodnevnog seminara koji se održavao u Otočcu "Tradicijska glazba i ples Dinarskog područja" kojeg su drugu godinu za redom vodili prof.Vidoslav Vido Bagur i dr.sc.Joško Ćeleta, Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Na seminaru je učestvovalo preko 80 učesnika iz cijele Hrvatske. Večerašnji koncert je koncert jedne prezentacijske slike svega onoga što su polaznici radili u protekla dva dana, dakle obradili su jedan dio Dinarske zone koja je izozetno bogata.

Tako je publika mogla čuti pjesme i kola iz Radovina/ Galovca ( Ravni Kotari), pjesme i kola s otoka Ugljana ( Kali i Preko), pjesme i kola iz Perušića ( Lika), pjesme i kola iz Drniša, pjesme i kola iz Vinjana ( Imotska krajina) Šetano kolo iz Rakovice ( Kordun/Lika), pivanje na bas po bukovačku ( Medviđa, Bukovica), samačko ( čobansko) pjevanje ( Lovinac, Lika), samačko (čobansko) pivanje (Srijanje, Gornja Poljica), pivanje u kolu (Polača, Ravni Kotari), muško pivanje na bas ( Polača, Ravni Kotari),pjesma u šetanom kolu ( Kuterevo).

Kad je bina ova sva kola izdržala od plesa i stupanja po njoj biti će je još sto godina, kako reče prof.Bagur "gdje ovi momci zaplešu trava ne raste". Na kraju prof.Bagur je kazao kao su on i dr.Ćaleta ova dva dana uživali s ovim mladim ljudima, mi smo zapravo imali sreću da ono što smo desetljećima skupljali i naučili od naroda evo sad opet vratili svom narodu, ono što i uzeo vrati tamo gdje pripada kaže prof.Vito i da su na taj način svoj zadatak ispunili a i ovi učesnici su isto, svaka im čast.

Dr.sc.Joško Ćaleta je kazao nakon ovakvih riječi koje nadahnjuju teško je išta reći ali ipak moram spomenuti da je to pivanje koje mene cijeli život u lavi vrti, puna mi je glava ovih melodija obavezuje nas da budemo sretni Vido i ja jer stvarno vidimo da to ima smisla, a pošto su polaznici seminara pokazali po ko zna koji put ako sami o sebi nećemo voditi brigu, tko će o nama voditi brigu. Ja i Vido sto puta prepričavamo naše događaje koje smo u susretima na terenu s ljudima doživjeli pa uvjek kada nekome spomenete neku sitnicu koja ga veže na nešto iz njegove prošlosti onda se otvore nekakve škrinje, otvore se nekakve prekrasne melodije i zapisi tih plesova tako da eto mi ćemo nastaviti našim putem a evo zahvaljujući ovim mladim ljudima i ovim intuzijastima i ta naša tradicija ima veliko uporište na tome im ja čestitam, a i zahvaljujem se organizatoru GPOU-u Otočac da svoje znanje možemo prenjeti - kazao je dr.Ćaleta.

Koncert je popraćen od 100-tinjak građana Otočca, a bili su i zamjenik gradonačelnika Nenad Janković, ravnateljica GPOU-a Nada Avsec i predsjednica Upravnog vijeća Učilišta Suzana Bižanović.

I.B.

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr