Lika nekretnine

Drugi otočki pačvorak za Crvenkapicu

Objavljeno: 15.04.2018

Ako je na Crvenkapičin poziv na suradnju najbrže reagirala osnovna škola u Hrvatskom Polju i počela još zimus izrađivati svoj pačvorak, o čemu smo nedavno pisali,  isto tako brzo reagirala je još jedna otočka kreativka – Danijela Tonković. Prisjetimo se i toga.

Izradila je maštoviti i originalan pačvorak za senjsku Crvenkapu odabravši motiv kola i plesačica sa stiliziranim crven-kapama. S obzirom da je to bilo još u veljači prezentirala je taj pačvorak također inovativno – kao poziv proljeću – postavivši taj komadić tkanine u prvi plan na podlozi snijegom prekrivenog otočkoga gradskog parka. Ništa manje nismo ni očekivali.

Umjetnica Marija Zudenigo uskoro će predstaviti projekt očuvanja, prezentacije i brendiranja uskočke tradicijske crven-kape u Otočcu, a do tada objavljivat ćemo tko se sve uključio. Ako i vi imate kreativnih ideja ili samo želju podržati ovu originalnu ideju, slobodno se pridružite svojim komadićem crvene tkanine 50X50 cm  porukom, crtežom ili samo potpisom.

Svi otočki i brinjski pačvorci bit će simbolično spojeni na Fortici. Kako kaže autorica i voditeljica projekta Marija Zudenigo, i nije prošlo toliko puno vremena od ljetošnjeg službenog početka šivanja uskočke kape na senjskoj rivi, a već su načinjeni metri i metri crvene pačvoraste tkanine za kapu. - Projekt je sada već u fazi nove razine istraživanja, povezivanja, planiranja... Zaigrani smo, slobodni, zaljubljeni u to što radimo i valjda takvi privlačimo iste, zaključuje autorica.

Početak izrade uskočke kape poklopio se s izgonom uskoka iz Senja prije točno 400 godina, a izrada pačvoraka u Otočcu i Brinju za senjsku kapu s 400. obljetnicom dolaska protjeranih uskoka na ovo područje godine 1618. (ukupno 133 uskočke porodice stigle u Otočac, Brinje te Žumberak).  

 

M.K.G.

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr