Lika nekretnine

U trajni rad puštena prva ELEN punionica za električna vozila u Gospiću

Objavljeno: 23.04.2018

GOSPIĆ, 23. travnja 2018. – Hrvatska elektroprivreda je danas svečano pustila u trajni rad prvu ELEN punionicu za električna vozila u Gospiću, koja je smještena u Kaniškoj ulici.

Prvu ELEN punionicu u Gospiću u trajni rad su pustili Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, i Tomislav Šambić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Gospić dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektrolike Gospić.

Otvaranje punionica je hvalevrijedna inicijativa i smjer u kojemu trebamo ići. Društvo s niskim emisijama CO2 zahtijeva transformaciju automobilske industrije, a ovo je dokaz da mi u Hrvatskoj idemo u dobrom smjeru. Kako bi još više građana koristilo električne automobile, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pokrenulo je nakon dugogodišnje pauze, inicijativu subvencioniranja nabave električnih vozila i plug-in hibrida. To je način da potaknemo naše građane da kupuju takve automobile, a sve u cilju odgovornijeg ponašanja prema okoliš.“, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Na punionici u Gospiću moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama trenutno je besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

Hrvatska elektroprivreda je prepoznavši na vrijeme trend intenzivnog i ubrzanog razvoja tehnologije električnih vozila, pokrenula strateški razvojni projekt eMobilnost. U sklopu projekta planiramo izgraditi infrastrukturu za punjenje električnih vozila, kako u hrvatskim gradovima, tako i duž najvažnijih prometnica u zemlji, koristeći najsuvremeniju tehnologiju i financiranje uz pomoć fondova Europske unije.“, izjavio je Tomislav Šambić, član Uprave HEP-a.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon pedesetak javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U idućih nekoliko godina planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora. Također, sufinanciranjem sredstvima fondova Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, prateći Direktivu 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

HEP / I.B.


 

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr