Lika nekretnine

Otvoren postupak za kanonizaciju s. Žarke Ivasić i šest sestara

Objavljeno: 18.05.2018

GOSPIĆ - Župa Gospić svake godine 16. svibnja obilježava godišnjicu mučeničke smrti redovnice časne sestre Žarke Ivasić, strijeljane 16. svibnja 1946. na gospićkom groblju uz kapelu Sv. Marije Magdalene, nakon namještenoga komunističkog suđenja i 275 dana provedenih u zatvorima OZNE u Osijeku, Zagrebu i Gospiću.

Ove godine u gospićkoj katedrali upriličena je svečanost otvaranja biskupijskog postupka beatifikacije ili proglašenja mučeništva Službenica Božjih s. Žarke Julijane Ivasić i šest sestara: s. Kornelije Armine Horvat, s. Lipharde Josipe Horvat, s. Geralde Ane Jakob, s. Konstantine Roze Mesar, s. Trofime Mande Miloslavić, s. Blande Katarine Stipetić - iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su također žrtve komunističkog režima – ubijene iz mržnje prema vjeri. Obilježavanje godišnjice s. Žarke počelo je u 16:15 sati kod njezinog groba. Okupile su se sestre milosrdnice iz svih krajeva Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, njezini štovatelji, domaći vjernici kao i mještani s. Žarke iz Krašića.

Nakon molitve na groblju pošli su u procesiji, moleći sv. krunicu, u gospićku Katedralu gdje je euharistijsko slavlje i otvaranje biskupijskog postupka beatifikacije predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu s brojnim svećenstvom i postulatorom u postupku dr. Zvonimirom Kurečićem, delegiranim sucem dr. fra Ratkom Radišićem, promicateljem pravde vlč. mr. Vjekoslavom Đapićem održao je svetu misu.

Postulator je najavio prvu sjednicu biskupijskog postupka za proglašenje navedenih sestara.. Postulator je pročitao molbe, a nakon utvrđivanja njihove ispravnosti kancelar je pročitao dokument Kongregacije Nihil obstat, a potom Biskupove dekrete. Svi sudjelovatelji u postupku, počevši od biskupa, položili su pojedinačno prisegu, nakon njih članovi Povjerenstva za povijest i arhivistiku i na kraju postulator i vicepostulatorica s. Tea Ana Juratović. Postulator je popis predao biskupu koji ga je prihvatio i predao delegiranom sudcu. S. Veronika Mila Popić podnijela je sažeti prikaz kauze od početka do sada učinjenoga.

GSB/M.K.

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr