Lika nekretnine

Otvorena izložba starih i vrijednih knjiga Ogranka Matice hrvatske Senj "Slovo o gradu, grad u slovu"

Objavljeno: 14.09.2018

SENJ - 14. rujna 2018. godine u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju otvorena je izložba „Slovo o gradu, grad u slovu“ u sklopu 22. Međunarodne konferencije tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija.  

Organizator izložbe je Ogranak Matice hrvatske Senj, a izložba je prikazala stara i vrijedna izdanja knjiga, svjedodžbi i notnih zapisa koje je Ogranak prikupljao prema trima kriterijima: knjige senjskih književnika tiskane u Senju ili izvan njega, knjige koje govore o Senju ili nekoj senjskoj temi te knjige koje svojim datumom tiskanja imaju 100 i više godina. Ideja skupljanja takvih izdanja iznikla je na tragu 1. Senjskog interdisciplinarnog simpozija održanog u travnju 2018. godine koji je temom bio posvećen liku i djelu Silvija Strahimira Kranjčevića te se u skladu s tim prionulo skupljanju njegovih izdanja.

Predstavnici Ogranka Mislav Bilović i Ana Vukelić kazali su  kako je ovim događajem Ogranak započeo svoju bogatu jesensko-zimsku djelatnosti, koja će se nastaviti znanstvenim skupom "Hrvatski prirodoslovci 27: Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji“, koji će se održati u Senju  19. i 20. listopada u organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske Senj, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Svakako je ovogodišnja Konferencija prigoda da se Ogranak kao jedan od prvih organizatora Konferencije Blaž Baromić aktivira i kao nositelj projekta. Ova vrsta aktivnosti, koja je itekako u duhu vrijednosti Matice hrvatske, dovela je do neslućenih saznanja o sudbinama knjiga, njihovih autora i tiskara. Okupljenim stručnjacima iz polja grafičkih znanosti, dizajna i komunikacije zanimljivo je bilo pogledati neke naslove na kojima su zapažali osobitosti tiska, obrade, boja i sl.

Neka i sljedeća Konferencija bude prilika za podijeliti neki drugi dio bogate senjske kulture, tradicije i povijesti.

Događanja u sklopu Konferencije nastavljaju se i u popodnevnim satima kada je na redu izložba „Ljudski lik – crno-bijelo“, koja je ove godine po prvi put postavljena u ulici Milana Ogrizovića, od Gradskog muzeja do Sakralne baštine. Tako se novouređena ulica dodatno oživljava, a sudionici Konferencije uživaju u kulturnoj jezgri grada Senja.

 

Ana Vukelić, prof.

Pozivni plakat: A.V.

Foto: Gradski muzej Senj

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr