Lika nekretnine

Započinju radovi na sanaciji odlagališta neopasnog otpada - Javorov vrh u Brinju

Objavljeno: 23.10.2018

Načelnik Zlatko Fumić sa suradnicima je u ponedjeljak 22.10.2018. u općinskoj vijećnici održao radni sastanak i uvođenje u posao s izvođačem radova na projektu sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada – Javorov vrh. Ugovor za izvođenje radova na sanaciji i zatvaranju odlagališta potpisan je s tvrtkom Bemix d.o.o. iz Brodarice i vrijedan je 8,9 milijuna kuna. Stručni nadzor ugovoren je s tvrtkom Sedra consulting iz Zagreba na iznos od 224.437 kn, a usluga tehničke pomoći za upravljanje projektom i promidžbe i vidljivosti ugovorena je s tvrtkom Exstructa iz Zagreba na iznos od 223.750 kn.

Projekt „Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada – Javorov vrh“ financira se u najvećoj mjeri iz europskih sredstava. Kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Općini Brinje odobreno je financiranje projekta u iznosu od 85% ukupne vrijednosti projekta. Iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira se iznos od 10% ukupne vrijednosti projekta. Zatvaranje financijske konstrukcije projekta postignut će se kroz dodjelu sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te će se iz Proračuna Općine Brinje financirati minimalni iznos od 0,5% ukupne vrijednosti projekta.

Provedbom projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada – Javorov vrh, Općina Brinje će riješiti jako važan problem sanacije neusklađenog odlagališta u zadanom vremenskom roku koji nalaže Program gospodarenja otpadom Republike Hrvatske i Direktiva Vijeća EU 1999/31, te će se osim unapređenja okoliša na širem području odlagališta, postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene.

Radovi na sanaciji i zatvaranju odlagališta Javorov vrh kreću idućeg tjedna, a rok za izvedbu radova je srpanj 2019. godine.

Ana Manjerović 

 

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr