Lika nekretnine

O dijalektu odmalena

Objavljeno: 09.11.2018

OTOČAC – Gacki čakavski govori s područja Otočca su nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke inicirala je zaštitu ovih govora, a Ministarstvo kulture je prihvatilo, no nije to samo priznanje i čast već i velika obveza. Naime, treba se intenzivno baviti gackom čakavštinom, treba o njoj brinuti, održavati je, istraživati, njegovati. Naravno da to nije samo obveza Katedre, već i svih građana u Gackoj koji govore ovim poddijalektima čakavskog narječja.

Prof. Dragocjenka Bilović, učiteljica u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu, odavna se bavi čakavskim govorima u procesu nastave hrvatskoga jezika. Uostalom, bila je utemeljiteljica Malih čakavčića pri toj školi, a nije prošla ni jedna školska ili neka druga priredba a da učenici nisu u programu koristili čakavicu.

Evo, tako je bilo i nedavno, učenici šestog razreda u sklopu obvezne nastavne teme o dijalektnom pjesništvu imali su prigodu poslušati otočku (sinačku) pjesnikinju Jadranku Prša u Narodnoj knjižnici i učili zavičajni govor u neposrednom dodiru izvornom govornicom gacke čakavštine. A za domaću zadaću imali su napisati pjesmu od čakavskih riječi koje su zapisivali tijekom čitanja.

Ovako se to radi s mladima, ovako se njeguje izvorni materinski dijalekt.

M. K.

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr