Lika nekretnine

Kako knjigu približiti djeci

Objavljeno: 09.11.2018

SINAC – Dječje zaigrane dane remete sitne obveze koje su njima velike, ali ih i oblikuju pomalo u odrasle ljude koji će iz njih stasati. Knjiga danas nije omiljena u tim godinama. Vrijeme za knjigu ukrali su razni ekrani – kradljivci vremena.

Čitanjem knjige obogaćuje se leksik, razvija se misaona i govorena rečenica u školarca, proširuje se znanje, pobuđuje se mašta i promišljanje, potiče ga se i da sam zapisuje i stvara nove priče.  No kako to činiti kada čitanje više nije privlačno.

Radionica na temu: „Iz lektire nastaju crtići“ zaokupila je pažnju učenika područne škole Sinac. Razgledavanjem knjiga gledali su raznolikost sadržaja, starinu, prepoznavali forme koje su njima bliske, a onda se latili zadatka gdje su se povezali slika i pisana riječ. Zadatak je bio obojati književne likove prenesene na filmsko platno. I bilo je to uspješno. Najboljim je žiri učitelja proglasio rad učenice Katice Bobinac – Pepeljuga.

Ovo je bio jedan od pokušaja kako knjigu približiti djeci. Ima još načina. Čitajmo s njima i prije svega dajte da i nas odrasle vide kako čitamo jer djeca uče oponašajući starije koji su im uzori, ne očekujmo od njih ono što ime je daleko da prigrle tek tako.

„Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje, ljubav ili mržnja, razumijevanje, otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkad i staroga i poznatoga.“ Kaza nam Melita Rundek, provjerimo.

 

Jasna Ilić

Foto: Petra Janković

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr