Lika nekretnine

Pjesnički festival - na prvi dan snijega

Objavljeno: 18.11.2018

Zahladilo je taman za snijeg, a prognoze ga i najavljuju za utorak, moguće i u većim količinama. To bi značilo i mogućnost održavanja prvog pjesničkog festivala „50 poems for snow/50 poema za snijeg“ u Otočcu već sljedećeg tjedna.

Međunarodni pjesnički festival „50 poems for snow“ održava se s prvim danom snijega svake zime od 2012. godine, a sve je počelo u Zagrebu prema ideji Saše Šimprage i u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome što se datum održavanja ne zna unaprijed, tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega, i to noću, i na otvorenom!

Tada po tri pjesnika izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu pjesmu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Ove zime festival je posvećen čileanskom pjesniku Nicanoru Parri koji je umro početkom 2018. godine u 104. godini života.

Do sada su izdanja festivala održana u osamnaest gradova u devet zemalja, a za ovu zimu potvrđeno je sudjelovanje petnaest gradova u sedam zemalja: Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.     

Osim u Otočcu, festival se u Hrvatskoj održava i u Čakovcu, Delnicama, Karlovcu, Koprivnici, Osijeku, Sinju, Sisku i Zagrebu. 

Prvi pjesnički festival 50 poems for snow u Otočcu  održat će se na prvi dan obilnijega snijega, i to na utvrdi Fortica u organizaciji Kulturne udruge Baštinica, a uz podršku Đačkog doma Fortica. Pjesme će čitati pjesnikinje: Jelena Benčić, Jasna Ilić i Manja Kostelac-Gomerčić.

Pozvani ste svi, ponajprije ljubitelji snijega i ljubitelji poezije. 

Kada će to točno biti, ne zna se unaprijed. Navečer, s prvim snijegom! Možda već ovog tjedna, a možda ne. Svakako će preciznija najava održavanja biti objavljena kad to bude moguće, odnosno čim snijeg bude izvjestan.

 

S.Š./M.K.G.

Foto: 50 poemsforsnow.tumblr.com

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr