Lika nekretnine

Japodi osvojili i Kutinu

Objavljeno: 01.12.2018

Japodi - zaboravljeni gorštaci, izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu koju pratimo na svakom njenom novom postavljanju jer je riječ o zbirci koju čine pretežito nakit i predmeti pronađeni u japodskim nekropolama Gacke, otvorena je sada i u Muzeju Moslavine u Kutini.

Izložbu su u četvrtak otvorili ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić, zamjenik ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu (AMZ-a) Ivan Radman Livaja, voditelj arheološkog odjela MMK Antonio Džaja te autorice izložbe Lidija Bakarić i Ana Đukić. Ekipu iz Arheološkog muzeja i sve posjetitelje izložbe pozdravio je u ime Grada Kutine pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić.

Izložba je dio projekta popularizacije arheologije i Japoda, te nastavak prezentacije izložbe koja je obišla Francusku (Montpellier), Španjolsku (Gerona), Zagreb, Rusiju (St Petersburg), a izložba Iapodes, - tajanstveni gorštaci u srednjoj Europi trenutačno je u Trstu. Iako skromnijih razmjera od nabrojenih, izložba u Kutini izazvala je značajnu pozornost i odlične ocjene javnosti.

- U Muzeju Moslavine u Kutini izložba je odlično primljena te zainteresirala publiku koja je postavljala mnogobrojna pitanja ne samo o arheološkim metodama pronalaženja lokaliteta, već i o načinu života pretpovijesnih naroda. Zadivljeni su brončanim kapama i oglavljima, a jantarom, izvedbom i količinom jantarnog nakita, naprosto su oduševljeni, rekla nam je Lidija Bakarić koja je izložbu postavila zajedno s Anom Đukić.

Tako Japodi pobiru simpatije gdje god dođu, a njihova je popularizacija na ovaj način definitivno doprinos daljnjoj kulturno-turističkoj popularizaciji zemlje i vode Gacke što treba zahvaliti prije svega trudu i velikom angažmanu Lidije Bakarić, sada već u mirovini, no i dalje neumorne promicateljice priče o Japodima.

 

M.K.G.

Foto: Robert Vazdar

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr