Lika nekretnine

Prva adventska nedjelja i domoljubno zavičajni koncert Sinca u Zagrebu

Objavljeno: 03.12.2018

ZAGREB – Prva nedjelju adventa matica i ambasada, kako se međusobno doživljavaju, kulturno umjetničko društvo „Lipa“ iz Sinca i Zavičajno društvo „Sinac“ iz Zagreba zajedno su proveli u šetnji glavnim gradom Hrvatske. Kada se dolazi poslovno dođe se brzo i konkretno, a kada dolazite putem kulture i umjetnosti nikada ne znate u potpunosti kuda vam je ići i biti.

U Dubravi u crkvi Bezgrešnog Marijinog začeća oba društva glazbeno – molitveno kroz pjesmu pratili su svetu misu u crkvi hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu gdje se nalazi i samostan ovih redovnika. Gradnja samostana je počela 1. rujna 1993. polaganjem kamena temeljca koji je blagoslovio tadašnji zagrebački pomoćni biskup Juraj Jezerinac.

Svečano otvorenje, uz blagoslov kardinala Franje Kuharića, bilo je dvije godine kasnije – 28. rujna 1995. Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM 2005. godine, crkvu je posvetio uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Crkva i samostan su površinski dosta prostrani i zauzimaju 5250 m2, a projektirao ih je ing. arh. Ivan Antolić. Umjetnine koje se nalaze u crkvi radilo je više umjetnika. Tako je Raspelo u crkvi djelo Antuna Augustinčića, kip Blažene Djevice Marije (u crkvi) izradio je Dino Felici, dok je kip BDM na pročelju crkve djelo L. Conta. Križni put je djelo Jure Žaje, a vitraji i mozaik Josipa D. Botterija.

Osim crkve, samostan ima i lijepu kapelicu, također s više umjetnina: Raspelom (Vanja Radauš, kipom BDM (Jure Žaja), Križnim putom i vitrajima (Ante Starčević).

Među vjernicima pronašlo se dosta vjernika iz Gacke i Like doseljenih u ovaj kraj.

Nakon svete mise održan je u istom prostoru zavičajni domoljubni koncert nakon kojeg je dobiven poziv za televizijsko snimanje o kojem ćemo kako narod kaže „o tom, po tom“.

Zajednički ručak uokviren pjesmom potrajao je uz prethodni blagoslov gvardijana.

Potom se zbog najmlađih da nauče i vide, a starijih da se prisjete i prenesu znanje prošetalo povijesnim lokacijama Zagreba: katedrala i grob blaženika Stepinca, kamenita vrata, Markova crkva (trg vlade i sabora), grički top i uspinjača, tajni tuneli zagrebačkog podzemlja, Ilica, trg cvijeća (kavica) i zatim vesele igre svjetla, glazbe okusa i mirisa adventske priče Zagreba. Trgom bana Jelačića, Zrinjevcem do kralja Tomislava svaki kutak nudi neku zanimljivu mini priču.

I tako korak po korak, fontana po fontana, natrag u skromnost, a zapravo takvu raskoš zavičaja. Svi sretni zadovoljni i ispunjeni novim i oživljenim starim uspomenama.

 

Jasna Ilić

Foto: Bogdanić Vlašić, Dubravčić, Tonković, Mrla

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr