Lika nekretnine

Utvrđen raspored božićnih ispovijedi

Objavljeno: 04.12.2018

LEŠĆE - U župnom domu u Lešću u ponedjeljak je održan redoviti radni sastanak svećenika Otočkoga dekanata. Nakon molitve Trećega časa domaćin vlč. Ivica Miškulin održao je razmatranje o vrjemenu Došašća, istaknuvši posebno tri dimenzije toga milostnog razdoblja crkvene godine, a to je trostruka duhovna priprema - za Božić, za drugi Gospodinov dolazak te za sadašnje svakodnevno susretanje Gospodina u potrebama bližnjih. Posvijestio je također važnost kršćanskog življenja "kontinuiranog procesa obraćenja" u fenomenu "europske kulture odpadništva čovjeka koji živi kao da Boga nema" – kako je rekao Sv. Ivan Pavao Drugi, pri čemu veoma negativnu ulogu imaju mediji koji šire depresivno ozračje i beznađe a mladima umjesto ideala podmeću idole. Na koncu meditacije vlč. Miškulin je naglasio značenje uloge svećenika u trenutnim okolnostima dramatičnog propadanja našega naroda, zaključivši rečenicom mudroga čovjeka koji je rekao kako se boji "da će svijetu sutra nedostajati svetci, a ne voda ili zrak!"
U raspravi koja je slijedila nakon izlaganja, istaknuta je aktualnost pojedinih fenomena i u Europi i u Hrvatskoj. Naglašena je, često spominjana, mogućnost evangelizacije na sprovodima, gdje se okuplja gotovo najveći broj vjernika, ali i onih koji to nisu. Uz to je problematizirana i tzv. "čuvarina", koja se uz pokojnikov lijes često pretvara u sasvim neprikladno ponašanje sudionika.

Potom je dekan Šporčić održao kratko izlaganje o temi ispovijedi, na temelju iskustvenih misli poznatog pisca Anselma Grüna. U istoimenoj knjizi autor je istaknuo kako su malo koji sakrament ljudi posljednjih desetljeća toliko izbjegavali koliko ispovijed. Tijekom dvadeset i pet godina Grun je obavljao s mladima ispovjedne razgovore te je osjetio koliko su ti razgovori oslobađajući. Autorova je nakana u toj knjizi opisati sakrament pomirenja kao Božju spasonosnu i ozdravljujuću ponudu čovjeku te ljudima našega vrjemena istaknuti bogatstvo kršćanske tradicije ispovijedi.

Nakon toga svećenici su dogovorili raspored ispovijedanja po župama u vrijeme Došašća te neke pojedinosti oko preuzimanja novoga broja godišnjaka Vrilo. Na koncu je dekan izvijestio o održavanju susreta molitvenih zajednica u Otočcu (na blagdan Bezgrješnoga začeća), na kojem će euharistijsko slavlje predvoditi biskup Zdenko, te je iznio nekoliko organizacijskih detalja slavlja "Fabijanove" u siječnju sljedeće godine.

Raspored predbožićnih ispovijedi u Otočkom dekanatu (u svim župama u 17 sati):
- ponedjeljak, 17. prosinca: Kompolje (i Brlog), Švica i Sinac, a u 15 sati Ramljane,
- utorak, 18. prosinca: Krasno i Kuterevo,
- srijeda, 19. prosinca: Križpolje, Jezerane i Stajnica,
- četvrtak , 20. prosinca: Prozor i Lešće,
- petak, 21. prosinca: Otočac,
- subota, 22. prosinca u 9 sati Otočac (za djecu), i u 17 sati Brinje.

A.K./M. K.

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr