Lika nekretnine

ODLIKOVALI RATNOG ZLOČINCA: RS mu zahvalna na granatiranju Šibenika

Objavljeno: 10.01.2019

Nositelji odlikovanja Republike Srpske od danas su premijerka Srbije Ana Brnabić i posthumno Slavko Lisica, general vojske bosanskih Srba koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine i granatiranje Šibenika 1991.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Banjoj Luci dodijelila je entitetska odličja u povodu obilježavanja 9. siječnja, neustavnog praznika kojega u tom entitetu obilježavaju kao “Dan RS”.

Brnabić je od Cvijanović dobila “orden RS na lenti”, a riječ je o odličju kojega su 1993. godine ustanovile tadašnje samozvane vlasti bosanskih Srba. Nositelji tog odličja su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik, bivši dužnosnici bosanskih Srba koji su svi osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Srbijanska premijerka je u Banjoj Luci kazala kako je sretna jer je dobila ovo odličje ističući kako je to dokaz “odgovorne politike” koju Beograd, odnosno vlast predvođena Aleksandrom Vučićem, vodi prema RS.

Predsjednica srbijanske vlade pozvala je na izgradnju mira i stabilnosti “bez zaborava prošlosti”, a najavila je kako će Srbija nastaviti aktivno podupirati RS.

Slavko Lisica umro je u Beogradu još 2013. godine, a odličje mu je dodijeljeno posthumno i uručeno njegovom sinu. Cvijanović je kazala kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećeni su brojni spomenici kulture i objekti u središtu grada.

Dnevno.hr

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr