Lika nekretnine

Don Angjelo pripravlja invaziju na Švicu

Objavljeno: 17.01.2019

ŠVICA – Razbacao se don Angjelo po blagoslovu kuća, u trag mu ne možeš ući. Sad je tu, sad je tamo, sad krene od glave, pa od repa, tako je to kod njega. A kao što bi i sam kazao, bolje ikako nego nikako, šuti i muči dok ima tko blagoslivljati, doći će vrijeme da će vjerni narod sam svetom vodicom škropiti. K tomu sve ide.

Ali dok je ovako kako jest, ipak don Angjelo nastoji obaviti vjerske običaje. Kud je imao Kompolje, Hrvatsko Polje, Drenov Klanac, Brlošku Dubravu, Brlog, Vratnik i Crni Kal, tu mu je još „biškup“ namro i Švicu i Lipovlje (Crno Jezero i Tisovac). Metnuo ga za privremenog administratora, a to ti je kao da si i stalni župnik, samo je papir privremen.

I što će don Angjelo i kako će, dosjetio se on jadu i pripravlja blagoslovnu invaziju na Švicu. Već blagoglagoljiv kakav jest, uspjelo mu je nagovoriti kolege svećenike da u jedan dan rupe u Švicu i blagoslove sve kuće. Jedan će tako krenuti od Poljica kroz Gornju Švicu, drugi od Lipovlja prema Skeli, treći od Bukovljana prema crkvi, četvrti na Skeli, uglavnom svi putevi će biti pokriveni, izmaka nema.

A kada će se ta blagoslovna invazija dogoditi, vjerojatno će don Angjelo vjernomu švičkom puku reći na „maši“ u nedjelju. Nego za „zarda snig“ pa od toga nauma ništa. Sve dok ševa ne zapjeva.

M. K.

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr