Lika nekretnine

Jesu li Austrijanci doista zabranili hrvatski grb, ili je to puka želja ortodoksne ljevice?

Objavljeno: 12.02.2019

OTOČAC – Jedan portal u Hrvatskoj, kojemu je sve hrvatsko mrsko, objavio je vijest bombastična naslova Austrijanci zabranili šahovnicu s prvim bijelim poljem: To je ustaški simbol.

A zatim dalje u tekstu stoji da su austrijske vlasti na svojim službenim stranicama objavile nove smjernice tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalazi znakovlje Islamske države i ustaša. Dalje taj portal navodi da je drugi zabranjeni ustaški simbol šahovnica s prvi bijelim slovom iznad koje se nalazi slovo U. Pritom je još taj portal stavio link na kojemu se mogu vidjeti ti zabranjeni simboli.

Kada se otvori taj link doista se može vidjeti koji su to simboli islamske države zabranjeni i da su na dnu tih grafičkih prikaza i ustaški simboli. Jedan od njih je slovo U s plamenom bombom i štitom hrvatskoga grba, a drugi štit hrvatskoga grba i nad njim u ornamentu slovo U. I tomu se nema što dodati ni oduzeti, to su doista simboli koji su u ustaše za vrijeme NDH koristile.

No, tom portalu to nije dovoljno, on proširuje zabranu na „šahovnicu“ (to nije nikakva šahovnica već štit hrvatskoga grba) s prvim bijelim poljem. E to je sada već opasna nakana i teza, koliko puta treba kazati da štit hrvatskoga grba s prvim bijelim (zapravo srebrnim) poljem nije ustaška izmišljotina. To što su takav raspored bijelih i crvenih kvadratića koristile ustaše, to je posve druga stvar. A što da im je prvo polje bilo crveno? Bi li onda bio proskribiran hrvatski štit s prvim crvenim poljem?

Teza da je štit hrvatskoga grba s prvim početnim bijelim poljem ustaški, krajnje je opasna teza koja se već godinama, moglo bi se kazati već od osamostaljenja hrvatske države pokušava nametnuti ortodoksna ljevica, i ne samo ona. To što se u dugoj povijesti koristio gotovo podjednako štit hrvatskoga grba  i s prvim bijelim i s prvim crvenim poljem je takvima irelevantno. Nije njima do povijesne istine već do optuživanja hrvatskoga naroda za sve i svašta, samo da se optužuje. A napadi na simbole jednoga naroda je napad na sam narod. Kako se napada na taj vid hrvatskoga grba, hoće li se pokrenuti kakva ljevičarska akcija da se zabrani i hrvatska trobojnica? Jer princip je isti, i ustaše su koristile barjak crven-bijel-plavi, pa ako su je ustaše koristile, i takav barjak treba zabraniti. Teza se može širiti i dalje i postaviti pitanje treba li zabraniti hrvatski jezik jer su se njime i ustaše koristile? Čini se da bi nekima itekako odgovaralo, ionako zbore da hrvatski jezik ne postoji. Ako se prvo polje neizostavno treba vezati za ustaše, kako onda protumačiti da je iza Drugoga svjetskog rata u Federalnoj Republici Hrvatskoj, odnosno Socijalističkoj Republici Hrvatskoj korišten u socijalističkom grbu štit s prvim bijelim poljem? Je li onda i sam partizanski, odnosno komunistički režim bio ustaški? Ova pitanja mogu na mah izgledati smiješna, ali preozbiljna je stvar da bi bila smiješna. U Titino doba nitko se nije usudio pitati zašto je na tadašnjem grbu SR Hrvatske jedno vrijeme bilo prvo polje bijelo, a sada se nakon sedamdeset i kusur godina o tome rasprava i traže zabrane. Čudni neki ljevičarski – revizionizam (taj pojam je sada naveliko u modi).  

A kada su Austrijanci i njihove zabrane u pitanju, pa ako bi to bilo točno da oni smatraju da je hrvatski štit s prvim bijelim poljem ustaški (što ne stoji u grafičkom prikazu kao posebno izdvojena cjelina, već kompozicija ustaških simbola u punom sadržaju), hoće li onda oni lutati po austrijskim zemljama i tražiti prastare hrvatske grbove na kojima je prvo polje bijelo? I uništavati ih. Ako je tomu tako, trebali bi jer se upravo u Austriji pojavljuje prvi srednjovjekovni kolorirani grb s prvim početnim bijelim (ustaškim?) poljem. Samo da Austrijance podsjetimo, najstariji do sada poznati hrvatski grb prikazan je na freski s motivom heraldičkog Davidova tornja, koja se nalazi u dominikanskom samostanu u tirolskom gradu Bozenu, a datira između 1490. i 1494. godine. Iz 1495. godine datira hrvatski grb oslikan na svodu kuće gradskog suca Waltera Zellera u Innsbrucku, da bi se takav grb pojavio oko 1498. godine u insbruškom grbovniku Jörga Rugena, koji je bio u službi cara Maksimilijana I. Hrvatske grbove nalazimo i kao dio dva najveća Maksimilijanova grafičko-propagandna projekta, Trijumfalnoj povorci i Trijumfalnome luku (između 1507. i 1518.). Također, hrvatski grb u rasporedu kvadrata 5 x 6 s početnim srebrnim poljem, nalazi se među trideset i šest grbova habsburških zemalja, uz znamenja Bosne i Dalmacije, na mramornom epitafu cara Maksimilijana I. O Mađarskoj i mađarskom parlamentu da i ne govorimo, pun je hrvatskih grbova s prvim bijelim poljem. Našlo bi se toga i u Slovačkoj, pa čak i u Češkoj.

Ako bi ova teza o inkriminaciji prvoga bijelog polja bila prihvaćena, postavlja se pitanje gdje je tomu kraj? Posebno kada je u pitanju ortodoksna ljevica u Hrvatskoj. Možemo li očekivati jednog dana akciju da se nađu s krampovima na krovu crkve sv. Marka na Gornjem gradu i ruše ga jer je tamo grb Trojednice s prvim bijelim poljem? Kada je Hrvatska u pitanju svašta se može očekivati. A da se to ne bi dogodilo ne smije se šutjeti. Ustaše su ustaše, njihovi simboli su njihovi simboli, ali ne smije se zločesto i pakosno ta priča širiti na ono što to nije, samo zato što je hrvatsko i što pripada Hrvatima, samo poradi ideološkoga ekstremizma. Rukopis im je čitljiv, zar ne?

A sada još o austrijskim zabranama. Što su to oni zabranili? Slikom i riječju zabranili su dva ustaška simbola u njihovomu punom sadržaju. Nigdje nije izdvojen štit hrvatskoga grba s prvim bijelim poljem, to nije zabranjeno. I kvit!

M. K.

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr