Lika nekretnine

Proljetne vizitacije u Otočkom dekanatu

Objavljeno: 19.02.2019

KOMPOLJE – Proljeće je baš nezgodno vrijeme, barem što se tiče svećenika. Jedva da su obavili blagoslov kuća, eto ti već najave proljetnih vizitacija. Ne vole oni to, ali mora se, kako ćeš biškupu reći ne ću? Srećom to nije svake, nego svake pete godine. Ali svejedno se vizitira sve u proteklom razdoblju, a tko će se svega sjetiti što je bilo pred pet godina?

Prije nego biškup dođe u svaku župu, prije biškupske vizitacije eto ti nikoga drugoga nego ekonoma biškupije, taj preokreće svaki listić, zbraja i oduzima. A on će u Kompolje doći 26. veljače, ta samo što nije, a don Angjelu se već počinju gaće tresti. Kako i ne će, račune na stol, a račun mu od nikada nije išao od ruke. Kad ekonom sve pregleda, otvaraju se vrata samom biškupu, podrobno upućenom što ga u kojoj župi očekuje. Ne ide on naslijepo, ma kakav. Sustav je to i organizacija davno postavljena i provjerena.

Biškup Zdenko pohodit će Kompolje, Brlog i Vratnik 12. ožujka, jednim udarcem tri muhe, dakako. Nakon što sa župnikom don Angjelom pošuberka o problemima župe (eh, da je biti muha pa čuti taj razgovor), biškup će se sastati i sa župnim pastoralnim i ekonomskim vijećima. A ta vijeća treba uputiti što će reći, da ne bi kazali nešto što ne treba, Bože moj, da im se jezik ne otme. Ne mora on, biškup, baš za sve znati, nije to ispovijed. Lagati se ne smije, grijeh je to, ali prešutjeti nije grijeh, ma naravno da nije.

M. K. 

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr