Lika nekretnine

Alpinistički uspon na Wertatschu 2.181 mnv

Objavljeno: 03.03.2019
Dvojica Otočana Stipe Piršljin i Milan Krznarić, već poznati po avanturističkim pothvatima, u petak su krenuli na alpinistički uspon na Wertatschu (Vrtača) 2.181 mnv. Wertatscha je jedan od značajnijih vrhova planinskog lanca Karavanke, koji je smješten u Austriji uz samu granicu sa Slovenijom. Donose nam zanimljivosti s njihova uspona.
 
- U subotu ujutro krenuli smo sa usponom iz Ljubelja prema domu Zelenica preko Ruševja i stigli smo do podnožja Wertatsche. Nakon što smo stavili opremu na sebe, od dereza, cepina, pojasa do kacige, krenuli smo smjerom „Y grapa“ u dužini od 400 metara. Alpinistički smjer je bio zaleđen, što je pogodovalo penjanju. Taj alpinistički smjer je pod nagibom od 50 stupnjeva, što je po alpinističkoj ljestvici ocijenjeno ocjenom „IV“, kazao  je Stipe Piršljin.
 
Prilikom ovakvog uspona bitno je pridržavati se osnovnih pravila alpinizma „cepin-noga-noga“. Osluškujući zamahe cepina i dereza uz njihov karakterističan zvuk u led, znamo da imamo čvrsto i dobro uporište. Svako odstupanje od pravila, može dovesti do pokliznuća opasnim po život, ispričao je Milan Krznarić.
 
- Samo penjanje po „Y grapi“ budi adrenalin, koji u kombinaciji s prekrasnom prirodom stvara uzbudljiv, neprocjenjiv osjećaj kada čovjek cijeni one životne nematerijalne stvari. Uz ugodnu temperaturu od  minus 6 stupnjeva i smjer koji je bio pretežno u sjeni, predivan je osjećaj dočekati zrake sunca na vrhu i popeti sam vrh je neprocjenjivo. Iako je popeti sam vrh tek pola puta, druga polovica puta je teža te je uz sav prethodni napor zahtijevala još veću koncentraciju i snagu, dodao je Piršljin.

Samo spuštanje zbog prirodne konstitucije tijela je teže, što se u alpinističkom žargonu naziva „otpenjavanje“ pa smjer u dužini od 400 m, 50°/IV je znatnije opasniji i teži nego samo penjanje. Škripanje dereza na ledu, zvuk cepina u ledu i uspinjanje te doalzak na sam vrh planine predstavljaju ispunjenje u srcu i nagradu, a to je neprocjenjiv pogled na okolne vrhove Alpa. Sav napor, muka, patnja i opasnost su sastavni dio ljubavi prema alpinizmu i prirodi, zaključuje Krznarić.

Na kraju se zahvaljuju dobrim ljudima koji su ih podržali na ovom avanturističkom pothvatu, a to su agencija „Natura Turist“ iz Plitvičkih jezera, poduzetnica Ana Kostelac iz kozmetičkog salona „Larija“ i Trgovački obrt „Zagi“ iz Gospića. Bez podrške teško bi bilo ostvariti ovakve pothvate.
 
 
 
Foto: M. Krznarić / S. Piršljin
 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr