Lika nekretnine

SAM VRH HDZ-a DOŠAO NA SKUP U GOSPIĆ: Govorili su Plenković i Jandroković, Šeks je citirao stihove, Bulić izazvao erupciju dvorane

Objavljeno: 08.03.2019

Prvi put bez izbačenog Darka Milinovića započeo je jedan središnji skup HDZ-a u Gospiću. Prisutni su bili predsjednik stranke Andrej Plenković i njegovi najbliži suradnici: glavni tajnik i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, zatim Gabrijela Žalac, Oleg Butković, Tomislav Ćorić, Tomo Medved, Božidar Kalmeta, Mario Kapulica, te general Miljenko Filipović i vetrran Vladimir Šeks.

Nikada za HDZ nisu bili ovoliko važni jedni lokalni izbori. Podsjetimo, velebni stranački skup održan je pred nedjeljne izbore u kojima se biraju članovi Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Atmosferu su domaćini zagrijavali domoljubnim pjesmama, pa je tako pred sami početak pušten pomalo zaboravljeni Đuka Čaić i njegova "Tvrda stina". Premijer je ušao uz pratnju koračnice "Viva Croatia", što je gledalište popratilo pljeskom. Na bini je stajala fotografija prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana kojemu je, kao i poginulim braniteljima, odana počast minutom šutnje.

- Okupili smo se kako bi potvrdili da je Lika bila i ostala HDZ-ova i Tuđmanova, i da ih neće iznevjeriti jer tako hoće i diše i ne može drukčije - rekla je voditeljica programa u uvodu.

Okupljenima se prva obratila Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu uprave i druga na koalicijskoj listi.

- Od 1990. godine HDZ se bori za bolju Hrvatsku, sada je vrijeme da se svi zajedno izborimo za bolju i moderniju Ličko-senjsku županiju. Vrijeme je da županija prodiše punim plućima, rasterećena okova, da dobije svoje mjesto koje joj pripada. Ispunimo svoju dužnost, oslobodimo se strahova. Odlučimo o svojoj budućnosti kako nas je učio pokojni predsjednik Tuđman, slušajmo glas srca i razuma. A budućnost je HDZ, koji ne želi Likom vladati i gospodariti. Danas je povijesna šansa, imamo znanje, volju i razvojne projekte, a i svoju Vladu s kojom ćemo to provesti. Samo je jedan HDZ - rekla je Katica Prpić.

Prvi govorio Kustić

Pročitano je pismo nogometnog izbornika Zlatka Dalića, koji je nositelju liste i novom predsjedniku HDZ-a Ličko-senjske županije Marijanu Kustiću poželio "puno uspjeha u utakmici koja je pred njim i neka ga Bog prati".

- Drago mi je što vidim punu dvoranu, a nema autobusa van Ličko senjske županije. Pojavila se priča da ministri obilaze Liku. Da, i to je dobro, nažalost toga zadnjih nekoliko godine nije bilo jer je jedna osoba začahurila Liku i zaratila sa svima. I nakon izbora ja ću inzistirati da ministri i dalje posjećuju Ličko-senjsku županiju i da provedemo sve što smo zacrtali za jaču i bolju županiju.

Bez jake Like nema ni jake Hrvatske. Vi ste naš ponos. Moj način rada je timski, jer dolazim iz sporta, volim imati dobar tim, nisam čovjek od jednoumlja, više se neće dogoditi da jedan čovjek odlučuje o svemu. Nadam se da će Hrvatska od nedjelje prodisati punim plućima - rekao je Marijan Kustić, pa pozvao sve da u nedjelju izađu na izbore.

Naveo je da će se "zalagati za poseban Zakon o Lici kako bi se Lika digla  na visine koje su potrebne da vidimo jaču i bolju Ličko senjsku županiju".

- Mi smo ti koji ćemo dignuti Liku i realizirati sve one stvari koje smo naveli u svojem programu, jer imamo vertikalu s Vladom na čelu koje je premijer Andrej Plenković, koji je posljednjih nekoliko mjeseci u Lici bio više puta nego svi prethodni premijeri zajedno, to je pokazatelj koliko on voli Liku - kazao je Kustić.

Šeks unio dah "devedesetih"

Zatim je na binu izašao doajen Vladimir Šeks koji je u dvoranu donio dah devedesetih, svoj je govor započeo stihovima: Mislili su neki da nas neće biti, ni veselje svoje nisu znali kriti, ali grdno su se prevarili, jer mi smo još uvijek tu, postojani na braniku domovine i nitko nam to neće oduzeti.

- Ovaj HDZ je tamo gdje ga je želio vidjeti dr. Franjo Tuđman, to vam kaže Vladimir Šeks, a svi ostali mogu samo cmizdriti, jer nemaju snage, energije ni odlučnosti, a ni volje koju imaju oni koji su s Tuđmanom gradili HDZ i hrvatsku državu. Jučer je suverenost Hrvatske ovisila o Gospiću, ginuli su za nju najbolji lički sinovi, uspjeli su osigurati njenu opstojnost i zadužili Hrvatsku. Danas suverenost ovisi o uspjehu ove Vlade, o uspjehu Andreja Plenkovića koji nam tuđmanovskim načelima vodi Hrvatsku, odlučnošću i razboritošću - poručio je Vladimir Šeks.

Onda je opet pjesnički poručio kako Hrvatsku nikada nismo i nećemo zatajiti jer "sokol nije ptica kukavica, vrabac ni grlica, sokol je HDZ i on čuva Liku od svih koji se kite njegovim perjem, te onim koji se s Likom misle igrati poručujem: ovo je Lika Ante Starčevića, bana Jelačića, Franje Tuđmana, ovo je Lika Vladimira Šeksa".

Euforični Jandroković

Jednako euforično Ličanima je svoje tri poruka uputio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Prvo, zašto ministri dolaze u Liku, zato jer trebaju osjetiti bilo ljudi, da pokažu solidarnost, zajedništvo i spremnost da žive zajedno s vama. Drugo, aktualni župan kaže da mu je stalo do Like, a njegova djela pokazuju drukčije, da mu je stalo do njegovih interesa i probitaka, želi izazvati sukob, a mi mu to nećemo dati.

HDZ ne zanimaju sukobi nego zajedništvo i treće, HDZ znači zajedništvo, svi koji smo tu, premijer Plenković i Mate Bulić, kojega su također htjela uzeti i prikazati da nije s nama, svi smo skupa, svi smo nasljednici i čuvari ostavštine Franje Tuđmana, branitelja, tradicije, obitelji, vjere. Samo je jedan HDZ, nema dva HDZ-a, nema Like bez Hrvatske, ali ni Hrvatske bez Like - rekao je Jandroković.

Nakon Jandrokovića na binu je stigao Mate Bulić, pozvao Ličane da u nedjelju glasuju za HDZ, pa zapjevao "o bećarini koji je volio pjesmu i zemlju pradjedova", što je na noge diglo gledatelje na tribinama, ali i goste ispred bine, a kad ja zapjevao ličku himnu "o sokolu i Vili Velebita" dvorana je eruptirala.

Plenković za kraj

Premijer Andrej Plenković je najavljen kao "prijatelj Like te pobjednik parlamentarnih, lokalnih, a uskoro i europskih izbora". On je kazao da su došli "dati snažnu i iskrenu podršku HDZ-u s obje strane Velebita". Kandidatima s liste je poručio kako će oni kao predstavnici u Županijskoj skupštini  donositi odluke važne za stanovnike, za smjer razvoja, gospodarski rast, demografsku obnovu, za što mudrije korištenje prirodne baštine. To je zadaća Marijana Kustića, naglasio je, ali i svih okupljenih da daju  povjerenje ljudima koji vole i znaju kako voditi Liku.

- Mi smo uz vas od prvog dana ove Vlade. To što neki misle da smo odjednom slučajno otkrili Ličko-senjsku županiju u zadnjih 15 dana varaju se. Vlada je pružila ruku suradnje puna poštovanja prema svim županijama i gradovima bez obzira koja je politička opcija na vlasti. Novi način financiranja vama je u županiju donio više od 32 milijuna kuna dodatnih prihoda, otvaraju se mehanizmi temeljem kojih postajete partneri u projektima koji su dodana vrijednost.

Nije Gabrijela Žalac slučajno tu, ima za vas više od 900 milijuna kuna projekata, Oleg 300 milijuna, Tomo Ćorić 115 milijuna, Tomo Medved koji rješava sva braniteljska pitanja - pobrojao je premijer Plenković kako bi dokazao da "za Liku puno rade sa srcem i svjesni da Lika povezuje plavu i zelenu Hrvatsku".

Pozvao je sve da u nedjelju budu snažni i da pokažu koja je dominantna politička snaga u Hrvatskoj, snaga razvoja i napretka.

 

Preuzeto: Jutarnji list

Foto: Robert Fajt/CROPIX, I.B. 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-sam-vrh-hdz-a-dosao-na-skup-u-gospic-govorili-su-plenkovic-i-jandrokovic-seks-je-citirao-stihove-bulic-izazvao-erupciju-dvorane/8466614/

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr