Lika nekretnine

Radostan Uskrs u župi svetog Ilije Proroka

Objavljeno: 22.04.2019

SINAC – Uskrs je silna radost u svakoj župi. U starim župama poput ove povezanost i poznavanje vjernika je trajnija je i prokušana dobrim i onim drugim danima pa su onda i događanja isprepletena trudom svih s željom uzveličati dan velik sam po sebi. Svemu je pomoglo i mirno sunčano vrijeme, te budno zelenilo i sitno poljsko cvijeće pa i mali obiteljski cvjetnjaci već se gizdavo kite svojim laticama.

U svakoj župi najvrjedniji ukras i blagoslov su svakako dječica, Bogu hvala jučer je crkva zvonila njihovim  smijehom. Župnik je marno brinuo oko svakog detalja i držao pažnju na svim pripremama za svetu misu. Ujedinjeni župni zbor „Zrnje Gospine Krunice“ sa orguljašicom Marijom i kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac isprepleli su lahorom nota crkvene svodove, a i obližnje uličice u mjestu duž kamenog mosta koji vodi do prijestolja kralja Tomislava, pa varoška i glavna ulica do Trga prijateljstava i cvjetne promenade kapelice svetog Mihovila.

Crkveno zvono sa baroknog zvonika pozivalo je ljude na dolazak i okupio se puk. Drugo zvono pozivalo je na molitvu slavne krunice o kojoj se brine župljanka Tereza i na samo ovog dana već svake nedjelje u godini i blagdana dođe prije svih i u miru započne krunicu za župu te žive i pokojne u njoj. Mora se pohvaliti i bjelina čipkanih oltarnika i cvjetna razigranost cvjetnih vaza marljivošću žena iz župnog zbora pa je red zahvaliti sinačeranskim snašama Svetoročanki Ankici,  Vivožanki Anđi, Slavonki Graničarki Mariji, Prozorkinji Ružici i Njemici iz Bavarske Terezi.

Mir i isčekivanje, molitva, riječ Božja, propovijed župnika Andrije nadahnuta običnim stvarima iz malih ljudskih života uvezana s veličinom Kristova uskrsnuća i krajnjim ciljem svake duše vjernika njihovo sjedinjenje s Uskrslim. Pokoji mudar savjet, no uho slušača mora biti vješto, a misao sabrana i željna vrijednog saznanja.

Župljanima je cijelo vrijeme oči i misao zabavljala jedan ružičasta košarica ispred oltara donesena na blagoslov. Nije se saznalo tko je, no neko djetešce donijelo je umjesto prethodnog dana  na dan Uskrsa na blagoslov jela košaricu punu čokoladnih slatkiša. I bi blagoslovljena!

Po završetku misnog slavlja nošnje su pozvale narod na pjesmu i kolo kako bi drugačije moglo a da od trzaja žica ne zatreperi mlado lišće starih lipa. Kad se kroz pjesmu reklo sve ča je kome bilo na srcu bilo milo bilo da se bocne tad bi vrijeme za krenuti svatko svojim kolanom noseći kući „del mise za ne ki nisu bili“ i sjesti za blagdanski stol na kojem ima uvijek i za putnika namjernika jer kakva je to kuća u koju ljudi ne zalaze, ni ne treba je kaže se u Sincu.

Blagoslovljen, svima vama koji čitate, miran i radostan Uskrs! Nek uskrsne ljubav i ufanje u svakom srcu. Mir vama!

 

Jasna Ilić

Fotografije: Jasna Ilić i Ružica Kreković Mravinac

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr