Lika nekretnine

Zbog zabrane Thompsonovog koncerta Slovenija završila na Europskom sudu za ljudska prava

Objavljeno: 16.05.2019

Utjecajni slovenski novinar Bojan Požar za portal pozareport.si piše da se Slovenija našla na Europskom sudu za ljudska prava zbog zabrane koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru 2017. godine.

Podsjeća da je koncert bio unaprijed rasprodan da bi ga naprasno zabranila tadašnja vladajuća garnitura bivšega premijera Mire Cerara i političke stranke SMC (Stranka modernog centra).

Nadalje navodi da je u svemu značajnu ulogu uoči zabrane odigrao je i lokalni časopis Večer, blizak vlastima, koji je opravdavao zabranu tvrdeći da je koncert potencijalno opasan i da se radi o pjevaču koji “širi mržnju”.

Samu formalnost odradila je policija koja je koncert zabranila zbog sigurnosnih razloga. Zabranu je potpisala Ksenija Klampfer, tadašnja policijska načelnica Maribora, a današnja ministrica.

Organizator Thompsonovog koncerta, Milan Trol, zbog te je odluke uložio žalbu na mariborskom upravnom sudu, ali taj postupak stoji već dvije godine iako bi, navodi novinar Požar, prema odredbama europske konvencije o ljudskim pravima sud morao pitanje kredibilnosti zabranjenih događaja riješiti odmah.

Nakon što Krol nije dobio odgovor od sudskih tijela u Sloveniji, u veljači ove godine obratio se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Kako Požar otkriva, za sada je – uspio. Naime, europski suci njegovu su žalbu primili i predali je na daljnje razmatranje.

“E, pa sad u Europi počinje priča o tome, da li je zabrana Thompsonovog koncerta u Sloveniji bila u skladu sa zakonima, a za državljanina Trola, koji nije političar, nego velik poklonik i ljubitelj dobre muzike, nastavlja se tužna priča o tome, kako državljanin tuži vlastitu državu, jer voli glazbu!”, piše Požar koji je uvjeren da će sve završiti tako što će kaznu platiti slovenski porezni obveznici, pa smatra da zbog svega navedenog treba odstupiti ministrica Klampfer.

Dnevno.hr

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr