Lika nekretnine

Uzgoj krizantema u Otočcu

Objavljeno: 08.10.2012

Krizantema se kao rezano cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim kajevima unazad 30-tak godina .

Krizanteme u nekim zemljama predstavljaju simbol rođenja i dugog života, ali u našoj zemlji se tradicionalno uzgajaju radi ukrašavanja grobova uz blagdan Svih svetih i Dušni dan. U našim krajevima krizanteme su tradicionalno nadgrobno cvijeće. Njihova se proizvodnja danas bitno razlikuje nego prije nekoliko desetaka godina. Podižu se suvremeni plastenici s krovnom ventilacijom, nude se različita tehnička pomagala za reguliranje svjetlosti, temperature i vlažnosti zraka, ugrađuju se sustavi za navodnjavanje uz mogućnost prihranjivanja, a napose se pojavljuju promjene u asortimanu tipa i kultivara krizantema. Osim opće raširenog uzgoja velikocvatnih krizantema za rez na otvorenim gredicama koje se naknadno pokrivaju plastičnom folijom, sve se više širi proizvodnja u posudama, te su vrlo popularne lončanice

Sadnice velikocvjetnih kultivara krizantema uzgojene iz reznica stabljike, za dobivanje cvjetanja u jesen, sade se od polovice svibnja do polovice srpnja, najpovoljnije oko 25 lipnja. Mlade sadnice moraju biti dobro razvijene, čvrste, kratkog i dobro razvijenog korijena. Sade se plitko, jer je krizantema biljka koja plitko razvija korijen, a u površinskom sloju ima dovoljno kisika za rast korijena i rad mikroorganizama. Krizanteme se sade pojedinačno na gredice u redovima, a među biljkama je razmak 20 cm do 25 cm što kasnije omogućava postavljanje mreže. Ovim načinom sadnje dobiva se približno sklop od 40 biljaka po četvornom metru.

Uzgoj krizanteme je složeni postupak koji se mora provesti temeljito i precizno kaže nam gospođa Brajković iz Donje Dubrave u Otočcu koja ima četiri plastenika, u kojima uzgaja 2000 sadnica krizantema, te 2000 sadnica špina i margareta, te 700 lončanica. Krizantema se kao rezano cvijeće počela intenzivno uzgajati u našem plasteniku prije 5 godina.

Uzgoj se odvija u skladu s prirodnim uvijetima tako da iziskuje puno znanja, iskustva, pažnje, i strpljenja da bi se dobio kvalitetan cvijet u točno vrijeme kada je najveća potražnja za njima. Zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja uvijeta potrebnih za  rast krizantema te se postiže visoka sigurnost u terminima cvatnje i primjerena kvaliteta biljnog materijala. Krizantema se danas ubraja među glavne kulture za dobivanje rezanog cvijeća s tendencijom proširenja proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima.

I.B.

 
Novalja.cool
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr
Youtube GlasGacke