Lika nekretnine

Predstavljanje knjige "Kosinj: Izvorište hrvatske tiskane riječi "

Objavljeno: 23.01.2015

Predstavljanje knjige Ivana Mancea: Kosinj-Izvorište hrvatske tiskane riječi održat će se u organizaciji Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege i to u: Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega / ul. Antuna Kanižlića 1/ petak 30. siječnja 2015. godine s početkom u 17 sati.

Predavači su, redom kako će nastupati:
1. prof.dr.sc. Darko Žubrinić, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Mecena glagoljaštva, suosnivač i prvi tajnik Društva prijatelja glagoljice, moderator i organizator portala www.croatianhistory.net, koji unatrag preko 2 desetljeća objedinjuje i sakuplja sve materijale hrvatske glagoljaške povijesti.

2. prof.dr.sc. Ante Bežen, redoviti profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kroatist metodičar, izuzetni poznavatelj, pratitelj i istraživač ličkog jezičnog, nacionalnog i društvenog identiteta.

3. Milan Bošnjak, prof., načelnik Sektora za provedbu programa i projekata u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te doktorand kroatisktike na Sveučilištu u Zagrebu.

4. mr.sc. Ivan Mance, autor, voditelj Odjela ZNR, ZOP i ekologije u HP-Hrvatska pošta d.d., te doktorand informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru.

 

Sažetak:

Kao podsjetnik na 530. obljetnicu prve tiskane knjige u Hrvata, Misala po zakonu rimskog dvora, 22. 02. 1483. (Editio princeps/Prvotisak) u knjizi se obrađuje problematika prve hrvatske tiskare za koju se pretpostavlja da je egzistirala upravo u Kosinju.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio obrađuje Zvonimira Kulundžića i njegov znanstveni rad o Prvotisku te nastavno analizu i znanstvenu utemeljenost kosinjske teze i drugih teza o mjestu tiskanja Prvotiska. Drugi dio donosi do sad najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i kosinjskog kraja (u kontekstu tiskare), a gdje se obrađuje pojavnost Kosinja na geografskim kartama od 16. st. do početka 20. st. Autor pronašao je i obradio Kosinj kroz ukupno 84 geografske karte, gdje je detektirao toponim Kosinj u 15 različitih oblika, a što je svakako značajan povijesni izvor pojavnosti Kosinja na starim geografskim kartama. Što ta pojavnost Kosinja govori u kontekstu kosinjske tiskare, ostaje za pročitati u knjizi.

Bilješka o autoru:

mr. sc. Ivan Mance, diplomirao 2005.god. na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu. Magistrirao 2011. god. na poslijediplomskom znanstvenom studiju Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti.

Ima višegodišnje iskustvo na poslovima zaštite na radu i zaštite od požara, kao stručnjak ZNR i ZOP te kao voditelj službe ZNR i ZOP. Bavi se istraživanjem u području modeliranja službi za zaštitu na radu velikih poslovnih sustava te oblikovanjem upravljanja odnosa s klijentima u trgovačkim društvima za zaštitu na radu. Autor je tri znanstvena i dva stručna rada.

Ključne riječi: Kosinj, Misal 1483., Brevijar 1491., inkunabule, editio princeps, prvotisak, prva štamparija, prva tiskara, kartografija

I.B.

 
Novalja.cool
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr
Youtube GlasGacke