OTOČAC – Jučer je izuzetno dobro protekao drugi dan Festivala znanosti 2016. u Otočcu. Kako je organizatorica Festivala doc. dr. Jasminka Brala-Mudrovčić i zamislila, ovaj dan je započeo s Gačanskim parkom hrvatske memorije u središtu Otočca, inače temom poveznicom sva četiri dana Festivala.
Nešto prije podne su sva četiri razreda ekonomista i 3. r. prodavača Srednje škole u Otočcu došla u park, a u povijesni vremeplov od stoljeća 8. pa do 21. ukrcala ih je prof. Manja Kostelac Gomerčić, inače predavač na Srednjoj školi u Otočcu. Ova vremeplovna šetnja potrajala je čitav školski sat, a voditeljica Kostelac Gomerčić je ispred svake od 32 skulpture u parku progovorila koju besjedu o važnosti neke osobe, događaja ili kulturološke činjenice važne za regiju Gacku, ali istovremeno i za Hrvatsku. U ovom dijelu programa sudjelovali su i studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Zadarskog sveučilišta.
Nakon toga Festival znanosti je nastavljen u velikoj dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac. Dvorana je bila krcata, a izlaganje o gospodarskom značaju kulturnih dobara u turističkoj djelatnosti Otočca i Gacke imao je dr. sc. Joso Brajković, inače predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac i potpredsjednik katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke, jednog od udjelničara o ovom Festivalu. Dr. Brajković je u kratkim crtama upoznao učenike s kulturnom (i prirodnom) baštinom Gacke, naglašavajući aspekte važnosti kulture u gospodarstvu, posebno u turizmu. Istakao je neke od do sada manje poznatih činjenica, što je očito zanimalo nazočne učenike jer su doista u miru i s pomnjom pratili njegovo izlaganje.
Iza toga je uslijedilo predstavljanje torte Frankopan. Postavlja se pitanje što jedna torta ima veze sa znanošću? Pravo pitanje ima i pravi odgovor, trebalo je mnogo povijesnih istraživanja obaviti ne bi li se došlo do te još u 16. st. zabilježene delicije, poznate pod tim nazivom. Hoteli Jadran d.d. u Crikvenici su o tome napravili cijelu priču, brojnim pokušajima se došlo do recepture torte Frankopan, ona je time dobila svoje mjesto na gastronomskoj karti crikveničko-vinodolskog kraja i postala pravi gastro-hit, o čemu je govorila Ivana Lovrić. Nakon tog uvodnog predavanja o gastronomiji u svjetlu kulturnog turizma predstavnice Hotela Jadran d.d. iz Crikvenice su poveću tortu Frankopna, spravljenu posebno za ovu prigodu, podijelile svima, o čemu je više govorila glavna slastičarka Jasna Visković. Tako su nazočni učenici, njihovi profesori i svi ostali koji su pratili ovaj dan Festivala došli i do 'slatkih trenutaka' znanosti.
Drugi dan Festivala znanosti u Otočcu završio je poslijepodne u Gackomu pučkom otvorenom učilištu gdje je bila upriličena radionica Male škole glagoljice, namijenjene učenicima Srednje škole. Radionicu su vodile Manja Kostelac Gomerčić, Snježana Bogdanić, Jasminka Brala-Mudrovčić i studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću.
M. Kranjčević