Lika nekretnine

Tribina u Gospiću: Zvučna Biblija

Objavljeno: 23.02.2013

Na redovitoj mjesečnoj tribini Život i vjera, u gospićkom je Kulturno-informativnom centru, u utorak 19. veljače predstavljeno Sveto pismo za slijepe, tzv. Zvučna Biblija. Gost tribine bio je Mirko Hrkač, upravitelj je Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim", sa sjedištem u Zagrebu. Voditelj tribine don Anđelko Kaćunko, nakon što je VIS Angelus na početku programa izveo jednu pjesmu, pozdravio je četrdesetak nazočnih, među kojima su bili također gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, kancelar biskupije mr. Marinko Miličević, gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, ter duhovnik slijepih i slabovidnih osoba vlč. Jure Ladišić, kao i tajnik Društva slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije Branko Čuić.

Uvodeći slušatelje u temu odnosno nastojeći im pomoći da se užive u teškoće kojima su izložene slijepe osobe, voditelj je među ostalim iznio zanimljiv podatak da je u svijetu u razvijenim zemljama svega oko 5% literature dostupno slijepima, a u nerazvijenim zemljama svega 1%. Ako pak posvijestimo činjenicu da svaki čovjek 90% informacija prima putem vida, bit će nam jasno za koliko toga su slijepe osobe uskraćene. Onima koji su kršćani, svakako, među najveće hendikepe spada nemogućnost čitanja Riječi Božje u izdanjima za osobe s vidom. Ipak, tzv. postoji Brajevo pismo – brajica, no mnogi se njome ne služe, ali srećom većina slabovidnih ima sluh pa stoga i oni mogu Sv. pismo "čitati" slušanjem! Naime, postoji Zvučna Biblija, čije je snimanje u organizaciji Mirka Hrkača započelo 3. rujna 2007. a završilo u ožujku 2008. ter je za Uskrs te godine prva skupina slijepih osoba dobila svoje besplatne primjerke Biblije. Službeno predstavljanje Zvučne Biblije održano je u svibnju 2008. u dvorani Vijenac na Kaptolu, pod visokim pokroviteljstvom nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, a potporu tome projektu dao je i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Gost tribine Mirko Hrkač u svojem je nastupu opisao svoj život građevinskog poduzetnika, tijekom kojeg je "živio kako je htio i išao kamo htio", dok nije, posljedicom razvoja dijabetesa, potpuno izgubio je vid. U tim teškim životnim trenutcima, koji su se podudarili s ratnom agresijom na Hrvatsku, naglasio je Hrkač, snagu mu je dala jedino vjera i posebno molitva Gospine krunice. Tijekom jednoga hodočašća u Međugorje, potaknut porukom i pozivom na svakodnevnom čitanje Sv. pisma, osjetio je potrebu da pomogne slijepim osobama upravo u tome da mogu "čitati Bibliju". Nakon toga odlučio je upisati studij teologije u Zagrebu, po završetku kojega pokreće projekt Soba susreta, koji je omogućio snimanje Zvučne Biblije za potrebe slijepih osoba. Potom je inicirao osnivanje i bio je jedan od osnivača spomenute Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim". Govoreći potom o djelatnosti Zaklade, Hrkač je opisao kako je uređeno devedesetak zvučnih knjiga duhovnog katoličkog sadržaja i digitalizirano oko dvije stotine tiskanih knjiga ter je njihovim korisnicima dostavljeno oko 10.000 primjeraka prilagođenih knjiga, koje su sve besplatno dostupne slijepim osobama ter osobama s invalidnošću koje same ne mogu čitati. Mladima i studentima s invalidnošću Zaklada pomaže organiziranjem različitih prilagođenih tečajeva u skladu s njihovim potrebama i edukativnih putovanja ter također doniranjem tehničkih pomagala koja su im potrebna za lakše školovanje.

Nakon Hrkačeva izlaganja i životnog svjedočenja, VIS Angelus je izveo još jednu duhovnu pjesmu, a potom je slijedila diskusija u kojoj ja gost odgovorio na mnoga pitanja slušatelja, o teškoćama s kojima se općenito susreću slijepi u našem društvu, o potrebi promjene mentaliteta u odnosu prema hendikepiranim osobama u javnosti. Na kraju je objasnio kako se sredstva za rad Zaklade osiguravaju donacijama pravnih i privatnih osoba ter prodajom zvučnih knjiga koje se objavljuju uz suglasnost nositelja autorskih prava, a odnedavno je uveden i donacijski telefon pa se pozivom broja 060 890 891 može pomoći radu Zaklade pod motom: Vaš POZIV – naši novi VIDICI. Na kraju tribine voditelj se zahvalio gostu i svima nazočnima, a posebno onima koji na bilo koji način pomognu rad Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim" ter je najavio tribinu za ožujak, nakon čega su Angelusi program zaključili duhovnom pjesmom.

A.K.

 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr