Lika nekretnine

Test mrežnih diskova

Objavljeno: 25.06.2013

Lacie 2 Big NAS

 

Poplavom NAS sustava za backup na test smo dobili Lacie 2 Big NAS sustav koji je bio osnažen WD-ovim tvrdim diskovima serije RED namijenjenim upravo za NAS sustave.  Lacie 2 Big NAS pokazao se je izuzetno podesivim, nudi napredne mogućnosti, namijenjen je za radu u pravom  mrežnom okruženju te može parirati mnogo skupljim rješenjima.

NAS naš svagdašnji

Lacie 2 Big NAS nam stiže u kompaktnom, minimalističkom izdanju. Kao što samo ime govori  „2big NAS“ radi se o NAS pogonu koji je u stanju posluživati dva diska u RAID polju. Navedeni model je dizajniran da ponudi uravnoteženost kapaciteta i raspoloživost takve vrste sustava za većinu malih poduzeća i krajnjih korisnika s podrškom koju očekujete od nekih skupljih NAS pogona poput podrške za Active Directory te Time Machine kompatibilnost za Mac računala. Paralelno u testni lab smo priredili dva sata diska Western Digital Red koje smo „uparili“ na testni Lacie NAS sistem. Ukupni kapacitet NAS sustava iznosio je 2TB nazivno (RAID 0 – stripping )  odnosno 1TB   (RAID 1 - mirroring).

What is in the BOX?

Lacie 2 Big NAS je upakiran u minimalističku amblažu  te dolazi s dodatnim kablovima za napajanje, UTP mrežnim kabelom, šarafima za učvršćenje diskova, CD s driverima i aplikacijom za kontrolu rada NAS sustava te prijeko potrebnim uputstvima bez kojih ćete vrlo teško, „na pamet“, konfigurirati sustav za prvo korištenje, a kasnije ćemo reći i zašto. Lacie NAS pogon napravljen je od lake legure aluminija te po „defaultu“  namijenjen je da stoji uspravno (vertikalno) na stolu. Priloženim alatom moguće je isto postolje demontirati te tako omogućiti horizontalnu poziciju uređaja što nam se činilo prikladnije zbog mogućnosti eventualnog pada radi neopreznog korištenja te mogućem oštećenju diskova.

 

Na prvi pogled

Prvo što smo poprilično osjetili jest težina od cca. 2,5 kg (uključujući i dva WD diska) što nam se činilo poprilično robusno i „mišićavo“ te odaje dojam da se radi o vrlo ozbiljnom i kvalitetnom uređaju. Utori za diskove (ladice) sa stražnje strane uređaja daju dojam masivnosti i kvalitete te ih je poprilično jednostavno izvaditi kako bi pričvrstili disk. Ladice se izvlače okretajem sigurnosnog kotačića u smjeru kazaljke na satu s priloženim alatom (nešto poput kovanice). Ukoliko izgubite priloženi alata ne morate se brinuti jer će te iste otvoriti s bilo kojom kovanicom iz džepa (prima samo € valutu J). Diskovi se dodatno pričvršćuju u ladicama pomoću priloženih šarafa (ukupno 8 ). Pored ladica za smještaj diskova na stražnjoj strani našeg NAS sustava nalazi se i prekidač za paljenje, priključak za LAN (1000), USB 2.0 te eSATA port za priključenje dodatnog vanjskog diska. Istina, voljeli bi smo vidjeti nešto više USB ili eSATA portova za priključenje dodatnih diskova kako bi naš Lacie NAS maksimalno iskoristili odnosno dobili dodatni prostor za RAID polja. 2TB izdanje proizvoda dolazi opremljen s 2 x 1TB SATA 6Gb/s Western Digital (WD10EFRX) 3.5 "diskova spojenih u unutarnjim SATA konektorima. WD-ovi diskovi serije Red (pored dobro znanih Green, Blue i Black serije) spadaju u kategoriju WD-ovih diskova upravo namijenjenih za NAS sustave. Dolaze u veličinama od 1-3 TB. Pored brojnih karakteristika koje možete pronaći na http://www.wdc.com/wdproducts izdvajamo tehnologiju IntelliPower™. Navedena tehnologija omogućava fino podešavanje brzine rotacija ploča, brzine prijenosa podataka te  optimizirano korištenje cache algoritama u radu tvrdog diska uz optimiziranu potrošnju (štednju) energije. Brzina rotacija ploča diska (koja nije isključiva u dobicima na diskovnim performansama) je negdje između 5400 o/min i 7200 o/min. Točan podatak WD ne navodi.

Western digital – WD red 1TB - WD10EFRX

 

Specifikacije:

 

Sučelje

 SATA 6 Gb/s

Kapacitet

1 TB

 

 

 

       

 

Performanse

 

Brzina rotacije

IntelliPower  (5400-7200 o/min)

Veličina buffera

64 MB

 

Brzina prijenosa (Transfer rate)

 

Buffer To Host (Serial ATA)

6 Gb/s (Max)

 

 

Ispod poklopca

Lacie 2big NAS  je osnažen Marvell   Kirkwood serije 88F6281 RAID kontrolerom. Takt procesora kontrolera je 1.2GHz, posjeduje 2GB Hynix HY5PS1G831C RAM-a ugrađeni na tiskanoj ploči RAID kontrolera. U radu Lacie nam se činio poprilično bučan uređaj jer posjeduje snažan ventilator  koji ispuhuje vrući zrak radi efikasnijeg hlađenja. Čini nam se da se je problem hlađenja mogao elegantnije riješiti uporabom pasivnog hladnjaka koji bi se više uklopio u aluminijsko kućište našeg NAS sustava te omogućio tihi rad.

 

U pogonu...

Lacie 2 big NAS možete pripremiti za korištenje isključivo ako slijedite upute koje ste dobili sa uređajem. Moramo priznati na proces inicijalizacije uređaja traje cca. 15 minuta kroz koje NAS kreira defaultno RAID 1 polje te priprema diskovni podsustav za rad. Sučelje koje će navoditi korisnika na određene korake te dati povratnu informaciju jest dominantni veliki gumb na prednjoj strani uređaja koji (ovisno o stanju) mijenja boju iz crveno u plavu kao i kontrolne lampice diskovnog podsustava sa stražnje strane. Nakon inicijalizacije uređaja po „defaultu“ se kreira RAID 1 (mirroring) jer je pretpostavaka da će se uređaj koristiti za sigurni backup. Nakon prethodne „hard“ inicijalizacije sijedi „soft“ priča. Spajanjem mrežnog kabela na računalo uređaj (testni sustav bio je opremljen Window 7 Professional OS-om) te instalacija pripadajućeg Lacie softvera (Lacie Network Assistant) slijedeći upute dolazim do naprednih podešavanja postavki NAS sustava od odabira IP adrese te željene mrežne IP konfiguracije , DHCP-a, administratorskog imena, zaporki, vremenskih zona do mogućnosti postavljanja željenog slobodnog kapaciteta (0-500 GB) diska onda kada se isti direktno priključi na računalo. Sučelje Lacie Network Assistant-a je višejezično što pozdravljamo. Zanimljive mogućnosti pripadajućeg softwera su i rad s više korisnika u mreži te kreiranju radnih grupa (workgroups). Grupe omogućuju postavljanje i upravljanje korisnicima u skupinama – zgodan dodatak ako želite ograničiti pristup korisnicima određenim mapama. Način podsjeća na Active  Directory i user groups. Možete postaviti prava pristupa (čitanje i čitanje / pisanje) za pojedine korisnike i grupe. Jednostavno kliknite na grupu ili korisnika kojoj odobravate odgovarajuću sigurnosnu razinu prava. Napredniji korisnici mogu koristiti / podešavati pristupne mrežne protokole uključujući i SMB, AFP, FTP, SMTP, UPnP i Time Machine.

Eco Management upravlja postavkama napajanja uređaja. Isključivanje svjetla statusa na prednjoj strani uređaja štedimo oko 2w energije. Eco Mode gasi vrtnju (spin) diskova nakon određenog perioda (3 do 20 min). Ajax preglednik datoteka, poput Windows Explorera, nudi prikaz datoteka i mapa omogućavajući operacije za upload, preuzimanje, kopiranje, preimenovanje te brisanje sadržaja mapa. Sve u svemu vrlo pregledno, funkcionalno i bogato mogućnostima jednog NAS sustava.

Na kraju

Lacie 2big NAS se je u radu pokazao izvrsnim, ali s nekoliko manjih sitnica koje bi smo voljeli vidjeti. Pasivni hladnjak je na prvom mjestu zbog povelike buke koje Lacie 2 Big NAS proizvodi. Dojam nam je da je gotova dva puta veća od najglasnijih koje smo imali do sada na testu. Sa stražnje strane dobro bi došao još jedan USB priključak (3.0). Sve u svemu, kvalitetan proizvod uz korektnu cijenu.

 

+

Robusna i kvalitetna izvedba, namijenjen za zahtjevnije mrežno okruženje te mrežni backup

-

Buka ventilatora, nedostatak dodatnih USB priključaka

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr