Lika nekretnine

Zanimljive financije: učenici slagali kućne budžete

Objavljeno: 09.04.2019

Jedan školski sat prošao je u trenu, a jednako bi bilo i da je potrajalo cijeli dan.

Riječ je o radionici za ekonomiste Srednje škole Otočac koju je vrsno volonterski odradio djelatnik PBZ-a za financije Ivica Majetić. Na poziv prof. ekonomske grupe predmeta Gordane Žubrinić za učenike 1. i 2. razreda zanimanja ekonomist, podijeljene u 3 grupe, pripremio je materijale o financijskim prihodima, potrebama i željama tj. kućnom budžetu 3 različite obitelji, a učenici su trebali načiniti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni financijski plan prihoda, troškova i ulaganja te procjenu rizika.

Unutar grupe učenici 1. razreda predstavljali su članove obitelji i donosili odluke o raspolaganju kućnim budžetom, dok su učenici 2. razreda predstavljali njihove financijske savjetnike. Na kraju su predstavnici grupa izložili rezultate. Sagledavajući pozitivne reakcije učenika i sadržajnu kvalitetu radionica, koji su jamstvo stjecanja određene razine financijskih kompetencija, jasno je da su ovakve radionice nužne i predstavljaju dobar primjer reformiranog obrazovanja i "škole za život".

Radionica je upriličena u povodu Svjetskog tjedna novca, koji se u Srednjoj školi Otočac obilježava 5 godina zaredom. Ove je godine Svjetski tjedan novca bio u znaku financijske pismenosti. Financijska pismenost danas je izuzetno važna vrsta pismenosti, svojevrsna abeceda bez koje je teško i nemoguće živjeti jer je nužno znati kako voditi vlastite financije i poslove s bankarima i trgovcima, s dugovanjima i ulaganjima. Ili, duhovito rečeno, ljudi moraju naučiti kako "da ne troše novac koji nije njihov na stvari koje im nisu potrebne da bi imponirali ljudima koje ne podnose".

 

M.K.G.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr