Lika nekretnine

Tajne dvorišta na Luki

Objavljeno: 24.04.2019

Nekad su curice htjele biti balerine, pjevačice, frizerke, doktorice…, dečkići piloti, vozači bagera, vatrogasci, policajci…, a kad danas pitate jedne i druge što će biti kad odrastu, mnogi će vam reći – istraživač dinosaura!

Nije namjera ovog članka našaliti se niti detektirati neke trendove, nego podsjetiti da su naša dvorišta često prava mala nalazišta (i da bismo trebali ozbiljnije shvatiti tu činjenicu). Upravo tako je jedan od onih dečkića s početka ovog teksta, jedan 5-godišnjak, u igri kopao po dvorištu u potrazi za – dinosaurima. Odlična je to igra, zadovoljan dječak, još zadovoljniji mlađi brat, a možda i najzadovoljniji roditelji, koji tada mogu računati na trenutke mira.

Dakako da dinosaurima nema ni traga, ali ima štošta drugog. Ponajviše novčića, pokoji čavao, komadić davno razbijenoga lonca. Ma zna se sve, i kad se kuća gradila, bilo je toga u iskopu temelja. Ali tko je uopće tada usred posla obraćao pažnju na tako nešto. Je da je baka spremila par novčića u ukrasni pladnjić na kredencu, no tko će znati gdje je to završilo, ako je uopće i bilo, varavo je to ljudsko sjećanje.

No naš mali paleontolog s početka priče 'ima žicu' i gdje god je plitko kopkao, nešto je našao, a onda to i sačuvao i predao roditeljima. A i roditelji 'imaju šlifa', pa im se učinilo da bi „nalaze“ bilo zgodno „staviti na fejs“. Tako i bi, a od toga nasta i ovaj tekstić. Riječ je o tri novčića: kovanici od 10 talijanskih lira iz 1954. godine, kovanici od 50 para s krunom  iz 1938. godine (tada smo bili u Kraljevini Jugoslaviji) i kovanici od 2 halera (stoti dio krune) iz 1912. s dvostrukim orlom, grbom Habsburgovaca (tada smo bili u k.u.k. Austro-ugarskoj monarhiji).

Dvorište na Luki pod Umcem imalo je veliku zidanu kuću od početka 20. stoljeća (na njenom mjestu je sada nova obiteljska kuća), pa nije ništa čudno da su sve ove valute tijekom vremena rasipane u dvorištu. A ulica Luka jedna je od mlađih otočkih ulica, cijeli komad od vojarne do lučkog mosta prije je bio bez-kućan jer je bio korisniji kao livada uz Gacku. Luka i jest stara hrvatska riječ za svaku livadu uz vodu.

A novčići?

Nisu na prodaju. Mogu eventualno u muzej. No najbolje, neka ih - nek čuvaju kuću i dalje.

 

M.K.G.

Foto: I.P.

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr