Lika nekretnine

U tijeku 5. regionalni forum obiteljskog smještaja za regiju Lika - Karlovac

Objavljeno: 04.05.2019

OTOČAC – U velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta u Otočcu je upravo u tijeku 5. regionalni forum obiteljskog smještaja za regiju Lika – Karlovac. Moderatorica Foruma i osoba koja je u organizacijskom i svakom drugom smislu uložila veliki trud da se forum organizira je Irena Banić, viša stručna suradnika Županijske komore Otočac.  Forum je otvorio pozdravnom besjedom predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac dr. Joso Brajković. Ispred Grada Otočca nazočne je pozdravila i zaželjela plodonosan rad v. d. pročelnica Ureda gradonačelnika Antonija Bićanić.  Potom se uvodnom pozdravom i kratkim izlaganjem o sadržaju foruma nazočnima obratila Sanja Burić, predsjednica Sekcije zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika-Karlovac, naglasivši važnost obiteljskog smještaja u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, odnosno njegova značajnog udjela u turističkoj ponudi kraja. Burić je također naglasila i potrebu za stalnim unapređenjem turističke ponude na svim razinama, a sve u cilju čim većeg zadovoljstva svakoga gosta.

Potom je Forum krenuo svojim predviđenim programom. Prva cjelina posvećena je zakonodavnu okviru,  Marijana Lulić iz Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, Službe za gospodarstvo otvorila je ovaj blok novinama u zakonskoj regulativi po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Vera Poljak i Silvana Čorić, više upravne savjetnice PU Poreznog ureda Gospić govorit će o obvezama iznajmljivača stanova, soba i postelja putnicima i turistima prema Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. Marija Vukelić, voditeljica Službe turističke inspekcije - Područna jedinica Rijeka kao temu imat će novosti u poslovima i načinu rada turističke inspekcije.

Potom slijedi drugi blok izlaganja o mogućnostima financiranja obiteljskog turizma. Vesna Bartolović-Stančić, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar govorit će o financiranju privatnih iznajmljivača u suradnji s Ministarstvom turizma, dok će predstavnici Raiffeisenbank Austria d.d. upoznati nazočne o RBA turističkim kreditima. Na kraju ovog bloka će Martina Dreven, voditeljica prodajnog salona Prima namještaja u Ogulinu predstaviti Prima namještaj – prijatelj mog doma.

Nakon pauze slijedi ništa manje zanimljiv blok, a otpočet će s kratkim intervjuom sa Sigmarom Schmidom, kojega će voditi Sanja Burić, inače višedesetljetnim stalnim gostom u Gackoj. Potom će uslijediti korisni savjeti i alati za poboljšanje konkurentnosti i kvalitete ponude, Ankica Grabašnjak iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije govorit će o brendiranju obiteljskog smještaja - Blue&Green Homestay,  Ana Peruničić, direktorica In-Q d.o.o. zapitat će se i odgovoriti zašto je konkurentnost dobra i kako svatko može napraviti diferencijal u posebnosti ponude, Petar Tanta, direktor CTA komunikacije imat će izlaganje o digitalnomu marketing i PR u službi turizma. O primjerima dobre prakse govorit će Sabina Urbanc, vlasnica istoimenih apartmana u Fužinama, inače dobitnica nagrade za najbolji obiteljski smještaj u prošloj godini.

U okviru ovog bloka biti će riječi o mogućnosti umrežavanja s ostalom ponudom u destinaciji, Željka Brozović izložit će kako zajedničkim radom i suradnjom do boljih rezultata (mogućnosti suradnje turističke agencije Natura - Turist i pružatelja usluge smještaja na području Lika-Karlovac), a na tu temu nastavit će se Marilia de Oliveira - Marzito Travel, Vanja Keletić - Plitvice Art Farm. Na kraju bloka će  Manja Kostelac-Gomerčić, predsjednica Kulturne udruga za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ govoriti o izazovima interpretacije baštine, odnosno o interpretativnom vođenju kao jamstvo očuvanja baštine.

Kako se to inače na ovakvim skupovima i očekuje, bit će nakon svakog bloka mogućnost rasprave, postavljanja pitanja, da bi sve završilo s određenim zaključcima, koje će zaokružiti predsjednica Sanja Burić.  

Iako je kišni dan, po završetku Foruma će Udruga “Baštinica” organizirati za sve sudionike interpretativno vođenje baštinom Grada Otočca i Gacke.

M. K.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr