Lika nekretnine

U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.

Objavljeno: 13.05.2019

OTOČAC – U nedjelju večer je u Gackomu pučkom otvorenom učilištu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Like Otočac 2019. Smotra je okupila mješovite, ženske i muške pjevačke skupine Ličko-senjske županije koji su nastupili u tri kategorije:  folklorni mali vokalni sastavi, slobodni stilovi i žanrovi i izvorno pučko. U kategoriji Izvorno pučki nastupili su: ŽVS KUD-a Dangubice iz Kutereva, ŽVS HKUD-a Perušić iz Perušića, ŽVS Vridnice KUD-a LIPA iz Sinca, MVS KUD-a Dangubice iz Kutereva, MVS HKUD-a Široka Kula iz Široke Kule i MVS Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca. U kategoriji Slobodni stilovi i žanrovi nastupila je ŽVS Ženska klapa Senjkinje iz Senja. U kategoriji Folklorno mali vokalni sastav nastupili su: ŽVS KUU Gacka iz Lešća i MPS FD Otočac iz Otočca.

Gacko pučko otvoreno učilište je, kao organizator, u kratkom vremenu uspjelo prikupiti skupine i kvalitetno organizirati tu dojmljivu večer. Svakako treba spomenuti financijsku potporu Grada Otočca, a u organizacijskom smislu svoja leđa podmetnula je Verica Dasović, koja se po tko zna koji puta do sada pobrinula da „spontanost“ nije tek sporadična i slučajna nego planski organizirana i stručno postavljena te vrsno realizirana. Ova izuzetno dobra večer bila je dobro posjećena, a posjetitelji su imali prigodu doista uživati u pjevu pjevačkih skupina. Niti jedna nastupajuća skupina nije ostavila loš dojam, dapače, svojom kvalitetom je potvrdila da Gacka, Lika i Krbava trenutno baštini niz istaknutih pojedinca koji su sposobni izuzetno kvalitetno organizirati i prirediti svoje folklorne skupine kako za glazbeno-plesne nastupe, tako i za vrsne pjevačke nastupe. Možda je sam naslov smotre neke lagano i zaveo, u naslovu stoji da je to smotra malih vokalnih sastava, možda su neki pomislili na dječje sastave, no kada se ovdje govori o malim sastavima, mislilo se na brojem male sastave, ne i na uzrast.

Dr. Joško Ćaleta, jedan od vodećih hrvatskih etnomuzikologa, ocijenio je da su nastupi bili više nego dobri. Čak je i u organizacijskom smislu bio optimalan broj skupina, nastupilo je njih devet, raspoređenih u već rečene kategorije.

U prvoj predstavljenoj kategoriji (Mali vokalni folklorni sastavi) bilo je prigode čuti domaćine i skupinu iz Lešća. FD Otočac je primjereno predstavila svoj rad, dok se pjevačice iz Lešća moglo čuli u jednoj drugačijoj izvedbi – izvedbi glazbenih tradicija drugih područja (Kordun, Dalmacija), koja širi njihove glazbene vidike stavljajući pred njih nove glazbene izazove koje su pjevačice s uspjehom uspjele savladati.

U drugoj predstavljenoj kategoriji (Slobodni stilovi i žanrovi) nastupila je samo jedna skupina - Klapa Senjkinje iz Senja, dostojno predstavivši svoju kategoriju.

Treća kategorija (Izvorna pučka) predstavljena je izvedbama tri ženske i tri muške pjevačke skupine. Ovdje je stvorena izuzetna konkurencija u kojoj je svaka od predstavljenih pjevačkih skupina pokazala izuzetno kvalitetne, vrsno otpjevane programe. Raznolikije (dobne) sastave predstavile su pjevačice, od najstarijih pjevačica iz Sinca do starosno šarolikih sastava Perušića i Kutereva. Kod muških skupina kvalitativna ljestvica je još više podignuta, sve tri pjevačke skupine imale su originalne nastupe s vješto odabranim repertoarom koji je predstavio njihove vokalne mogućnosti, ali i raznolikost u izričaju ovih sastava.

Dr. Ćaleta je u razgovoru nakon smotre istakao ono što je i prije više godina kazao, a to je da su skupine „dale do znanja da je još mnogo neprikazanih i neistraženih tradicija koje će u budućnosti pronaći mjesto na folklornoj sceni u Otočcu….“, odnosno da će sinoć prikazana kvaliteta svih sudionika zasigurno potaknuti ih na daljnji i ozbiljni rad.

M. K.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr