Lika nekretnine

Ništa od Macronove inventivne obnove katedrale Notre Dame

Objavljeno: 07.06.2019

Francuski Senat je jasan: Notre-Dame se mora restaurirati upravo onakva kakva je bila prije požara. Time je završena duga rasprava između zagovornika toga da se katedrala vrati u prvotno stanje i onih koji su zahtijevali njeno “osuvremenjivanje”, rekonstrukciju u duhu našeg vremena.

Tako je propao prijedlog švedskih arhitekata da se na krovu Notre-Dame sagradi javni bazen, i onaj bečkih da se gore sagradi “Quasimodov penthhouse”. Ozbiljno. Drugi kreativni prijedlozi obuhvaćali su vrt na krovu (ekološki prijedlog) i ‘beskrajni zvonik’ svjetlosti.

No od svega toga ništa: francuski Senat odobrio je zakon o obnovi Notre-Dame kojeg je predložila Macronova vlada – ali je dodao klauzulu da se mora vratiti u stanje prije požara, uzvrativši tako udarac Vladi koja je sazvala međunarodni natječaj kako bi arhitekti mogli dati svoje prijedloge za obnovu.

Obnova katedrale – koja je teško oštećena nakon što je požar uništio dio krov i toranj 15. travnja ove godine – postala je u međuvremenu bojno polje između tradicionalista koji su tražili restauraciju katedrale točno onakve kakva je bila i onih koji su željeli modernizirati katedralu, dodati razne dugine boje i multikulturalizam.

Doduše, nisu svi prijedlozi bili takvi – neki arhitekti, poput Jean-Michela Wilmottea, francuskog arhitekta koji je nedavno sagradio rusku pravoslavnu katedralu u Parizu, tvrde kako bi obnova tornjića dodanog katedrali nakon požara u 19. stoljeću bili “groteskni”, odnosno kako bi je trebalo vratiti u stanje u kakvom je bila kad je sagrađena, a ne vraćati ono što je kasnije dograđivano u promašenim obnovama.

Senat je sada odobrio zakon o obnovi kojeg je već prethodno po hitnom postupku odobrio francuski parlament kako bi se omogućilo da se rad na katedrali dovrši prije početka Olimpijade u Parizu 2024. – ali zahtijeva da obnova bude vjerna “posljednjem poznatom vizualnom stanju” čime je natječaj koji je raspisala vlada postao bespredmetan.

(…)

Narod.hr

(Da čovjek ne povjeruje!)

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr