Lika nekretnine

Otočka smotra među najboljima u Hrvatskoj, reklo Povjerenstvo

Objavljeno: 16.06.2019

OTOČAC – Djelatnici Gackoga pučkog otvorenog učilišta mogu odahnuti, ali vjerojatno još danas ne mogu doći k sebi, završena je 20. Smotra folklora u Otočcu. Koliko god to nekome značilo da je to „šakom za vrat“, nije tako, mnogo je tu posla, mnogo obveza, mnogo detalja e da bi sve funkcioniralo kako treba, da bi „teklo“. A djelatnika Učilišta malo, rijetko tko se sa strane ponudio upomoć, gotovo nitko. Ali navikli su se oni u Učilištu k'o magare na samar pa odrađuju ovako veliku manifestaciju kao da ih ima ohoho.

I na njihovu veliku radost ova jubilarna smotra je prošla baš onako kako i treba proteći. Jest da je nervozu dodatno stvaralo vrijeme, dopodne se bilo nešto „nasunkerilo“, pala bi tu i tamo pokoja kap kiše, a reklo da može i pljusnuti, pa je djelatnicima Učilišta bilo neplanirano red prirediti i veliku dvoranu, zlu ne trebalo. Ali srećom nije trebalo, popodne se razvedrilo, bilo je vruće i sparno, ali protiv Boga se ne može.

Na ovoj 20. Smotri nastupilo je čak 18 društava, vrijedi ih i pobrojati: Folklorno društvo „Otočac“ GPOU-a, Zavičajno društvo „Sinac“ Zagreb, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Korenica“, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Perušić“, Kulturno umjetničko društvo „Mostanje“ Karlovac, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Široka Kula“, Kulturno umjetnička udruga „Gacka“ Lešće, Pokladna udruga „Dedi“ Donji Kosinj, Kulturno umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ Bibinje, Lička izvorna skupina „Plješevica“ Zagreb, Folklorni ansambl „Dr. Ante Starčević“ Gospić, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Vrilo“ Lovinac, Kulturno umjetničko društvo „Dangubice“ Kuterevo, Folklorni ansambl SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ Zagreb, Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac, Kulturno umjetničko društvo „Kraljica Katarina“ Donji Lapac, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pododbor Udbina i Udruga Svirača tradicijskih glazbala Dinarida „Zvuci Zavičaja“ Zadar.

Kako je planirano, mimohod je krenuo Ulicom kralja Zvonimira oko 17 sati, a nakon toga uslijedili su nastupi društava po redu i redoslijedu. I to sve pred stručnim povjerenstvom, strogim „sudom“ koji pazi na svaku sitnicu, hoćeš u pjesmi, svirci, hoćeš u plesu ili nošnji. Ne izmiče njima baš ništa, a to je jako važno jer je nakon nastupa povjerenstvo zasjedalo i izreklo neke osnovne stvari, pisano izvješće o nastupu svakog društva će uslijediti za koji dan.

Kako smo imali prigodu doznati, organizatoru, dakle Gackomu pučkom otvorenom učilištu, išle su sve pohvale oko organizacije manifestacije, ne samo ovog mimohoda i nastupa nego i po pitanju izbora najljepše djevojke i najbolje odjevena momka. Istaknuto je da se otočka smotra folklora u organizaciji i kvaliteti izdigla među najveće i najkvalitetnije smotre u Hrvatskoj, što je prije 20 godina malotko mogao i pomisliti. Upravo je na proteku vremena i izvršena usporedba te prve smotre s tek sedam društava i ove, koja se ne samo udvostručila već i nešto više od toga. No nije važan broj društava, već njihov rad i kvaliteta nastupa. Stručno povjerenstvo je izrazilo svoje veliko zadovoljstvo da je u većini društava mlado članstvo, a kako na mladima svijet ostaje, ostat će tako i tradicija hrvatskoga folklora. Pritom je povjerenstvo dometnulo da svakako treba nešto intenzivnije tim odvratnim profanim novčanim sredstvima podržati kulturni amaterizam i općenito hrvatsku kulturu jer ne događa se nešto samo po sebi, troškova uvijek ima i mora ih biti. Osobito kada su u pitanju ovako zahtjevne i velike manifestacije.

M. K.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr