Lika nekretnine

Slovo pojedi, neznanje pobijedi!

Objavljeno: 21.06.2019

OTOČAC – Kako prenijeti znanje, kako privoljeti djecu da nešto nauče, vječno je to pitanje na koje pedagozi pokušavaju odgovoriti otkada je pismenosti. Nekada je to bilo uz šibu, klečanjem na kukuruzu i drugima raznim više ili manje učinkovitim metodama, no kako je ova civilizacija krenula „naprijed“, traže se uvijek neki novi načini.

Da učenje može biti zabavno, ovisi to prvenstveno o učiteljima, jamačno da, nešto i od učenika. Evo Udruga Baštinica u Otočcu, koja je fino i na veliko zagrizla učiniti divne stvari na polju kulture u Gackoj, osmislila je kako djecu učiti glagoljici. Jer to se hrvatsko pismo nije učilo u školi, a ni sada se ne uči, nije ga bilo u planu i programu, a ni sada ga nema. Da je kojim slučajem u pitanju „kirilica“, vjerojatno bi ga bilo i vjerojatno bi se moralo učiti kao nekada.  

Tako će naša Baštinica uskoro predstaviti projekt kojim promovira hrvatsku glagoljicu, staro tajanstveno pismo kojim su važne retke zapisivali pisari srednjovjekovne Gacke i time nam ostavili dragocjenu baštinu glagoljskih listina i brevijara.
Pa gdje je onda tu ta pedagoška novost? U ponudi gackih suvenira među kojima će se naći fini domaći glagoljačići (kolačići) u tri okusa. Za potrebe projekta proizvedeni su kalupi u obliku glagoljičnih slova, dizajnirane ambalažne kutijice za kekse, osmišljeni promidžbeni tekstovi. Stvar je jednostavna, pojedeš jedno glagoljsko slovo i naučiš ga, pa kad ljudi još kažu da ne će znanje iz onog dijela tijela na kojemu obično sjedimo u glavu, evo ima načina da se i to dogodi.

M. K.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr