Lika nekretnine

Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac razdragalo Lipice pjesmama zavičaja

Objavljeno: 26.06.2019

LIPICE  - Jučer je svečanim misnim slavljem obilježen dan patrona župe Lipice u općini Brinje, svetog Ivana Krstitelja. Na poziv domaćina, a u suglasju sa tamošnjim župnikom vlč. Pejom Ivkićem, koji je župnikovao i u Sincu 19 godina, kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac rado se odazvalo ovom pozivu i kao pravi čuvari kulture i baštine Hrvata katolika ponajprije zapjevali su zajedno sa domaćim pukom na svetoj misi u 18,oo sati.

Prema kršćanskoj teologiji, misu, odnosno Euharistiju ustanovio je Isus Krist na Posljednjoj večeri. Na misi se kruh i vino pretvaraju u tijelo i krv Kristovu koji se daju za ljude, što simbolizira Kristovu žrtvu. Štoviše, prema teologiji to jest uprisutnjenje same žrtve. Misa je također i gozba na kojoj Božja djeca pristupaju istom stolu, jedu i piju. Ona je najsavršenija molitva. Upravo svoju propovijed vlč. Ivkić naslonio je na nedavnu svetkovinu Tijelova te progovorio o važnosti živih svjedoka vjere svih nas djece Božje gdje nam snažan uzor može biti upravo sveti Ivan Krstitelj.

Na kraju svete mise predani su darovi koje su u košaru prijateljstva pridonijeli Sinčerani svatko po svom srcu. Skromno ali srdačno jer red je u goste doći punog srca i punih ruku s mirom i radošću. Iste te emocije prenijele su se na pjesmu, ples i druženje pred crkvom iza svete mise te zajedničkim objedom svjetovne hrane.

Fra Jure Marčinković i sam sudionik ovog misnog slavlja rado se osvrnuo na vedrinu i mladost najmanjih „Rožica“ dječice koje su sada učenici, a kasnije učitelji kulture svog zavičaja. Svem navedenom nazočio je i načelnik općine Brinje Zlatko Fumić kojem je kao i drugim uzvanicima ovom prigodom društvo „Lipa“ darovalo svoj novi nosač zvuka „Stoljetne pisme sa Gacke iz Like“.

Pokrovitelji događanja bili su općina Brinje i TZ Brinje. Zdušno oko svjetovnog dijela proslave aktivirala se mlada udruga Lipice sretno naprijed, dragi prijatelji.

 

Jasna Ilić

Foto: Ivna Majstorović, Milan Nikšića i Lana Vendl

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr