Lika nekretnine

Sedam godina GlasaGacke.hr

Objavljeno: 27.06.2019

OTOČAC – Još koji dan pa će se napuniti sedam godina otkako je pokrenut GlasGacke.hr. Ne bi čovjek rekao da je toliko vremena prošlo, samo da podsjetimo - portal je zvanično pokrenut 7. srpnja 2012. g.

Za jedan portal to je već sasvim pristojno vrijeme, portali nastaju i nestaju, krhka je to tvorevina, iako elektronički sustavi daju velike mogućnosti pokretanja portala, jednako tako daju i velike mogućnosti nestajanja. Mogli bismo reći ovako: portal uopće tehnički nije teško pokrenuti, no dati mu sadržaj i održavati ga čitanim, e to je posve drugo pitanje. Čini se da se tu krije ključ opstanka svakog portala, pa i ovoga.

Htjeli – ne htjeli, ovaj portal je izvukao regiju Gacku i Otočac iz posvemašnje pisane medijske zapostavljenosti, red se bilo pouzdati „u se i u svoje kljuse“. I to se pokazalo jedino ispravnim, kao i na mnogima drugima poljima ljudske aktivnosti. Kukati i čekati da ti tko drugi što učini, ma bilo bi i kukanja i čekanja.

A sada evo i malo statistike, u sedam godina rada na portalu je objavljeno 33.737 članaka. I velikih, i malih, različitih kategorija, ali dovoljno obavijesnih da čitatelj portala može dobiti uvid u život u Gackoj i Otočcu. Politike je, rekli bismo ponajmanje, vjerojatno je i to pridonijelo čitanosti portala, čitatelji su njome zasićeni, osjeća se to po njihovim reakcijama. A te članke popratilo je čak 977.841 fotografija, pa se slobodno može kazati da je zbirka fotografija pravo blago jer teško je zamisliti i jedno drugo vrijeme a da je popraćeno s toliko fotografija, odnosno grafičkih priloga. Na Facebooku je registrirano 30.044 lajkova (sviđa mi se). Portal u prosjeku dnevno prati od 30 – 50.000 posjetitelja (poneki članci i snimke nadmašili su i milijunsku posjećenost). Samo poradi usporedbe, nikada ni jedan pisani medij u daljnjoj ili bližoj prošlosti nije u toj mjeri bio toliko čitan. Valja naglasiti da GlasGacke.hr nije gradski portal, već privatni. To možda nije bilo ni potrebno isticati, onaj tko želi vidjeti može pogledati u impresum i sve doznati, no pokatkada se događalo da pojedini čitatelji znaju prozvati ovaj portal jer nije popratio ovo ili ono, a kao morao je. Nije problem u praćenju određenih događanja, već u tome da suradnici na portalu obavljaju novinarski posao posve volonterski, a odradi se koliko se stigne. Stoga je uredništvo zahvalno svima onim korisnicima koji skrenu pozornost na određena događanja, odnosno dostave i najmanju vjesticu, a koja se onda obradi i pretoči u vijest ili članak na portalu. Ima, naravno, i nezadovoljnih čitatelja s mnogo čim, ima onih koji su posve nezadovoljni s uređivačkom politikom, koji bi ju mijenjali. Svemu tome ima lijeka, tko nije zadovoljan sadržajem ili uređivačkom politikom, pa za Boga miloga ima toliko drugih portala, mi broja im se ne zna, koji će jamačno takvima biti baš po mjeri, međumrežje je prava blagodat po tom pitanju.  

Za jedan lokalni portal, koji nema pretenzija mijenjati teritorijalnu razinu objavljivanja, velike su to i značajne brojke. Valja istaći da portal nije nikada plaćao za povećanje čitanosti, što pružatelji internet usluga svakodnevno nude. Sve što se događalo kroz ove godine, događalo se polako i samo po sebi, rekli bismo – prirodno. Uredništvo portala nikada nije zanimalo „pumpanje“ podataka. Stoga se ovaj portal nikada nije uspoređivao s drugima sličnim portalima, a kamoli natjecao. To je dio uređivačke politike koja će ostati i dalje.

Povodom sedme obljetnice portala GlasGacke.hr uredništvo će nagraditi pet čitatelja s primjerenim bonovima koje će moći iskoristiti u našem gradu (npr. restorani, saloni za frizure, saloni za manikure, besplatne karte za ulaz u NP Plitvička jezera i slično), o čemu će cijenjeno čitateljstvo biti na vrijeme obaviješteno.

 

Uredništvo

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr