Lika nekretnine

Barbarini glagoljačići - novi atraktivni gacki suvenir

Objavljeno: 01.07.2019

OTOČAC - Domaći keksi Glagoljačići inspirirani su starim hrvatskim pismom - uglatom glagoljicom. Glagoljačići će imati tri okusa: Jelenini glagoljačići (čajni keksi), Barbarini glagoljačići (medenjaci) i Dorotejini glagoljačići (keksi s orasima/voćem).
Jelena, Barbara i Doroteja tri su žene Frankopanke koje su živjele u frankopanskom gradu Otočcu tijekom 15. st. u zlatno doba glagoljice.
Barbarine glagoljačiće (medenjake) proizvodi OPG Bronzović Prozor. Tekst na ambalaži, na unutarnjoj kartici i na popratnom reklamnom letku osmislila je udruga Baštinica. Kartice prate svako glagoljsko slovo i promoviraju određeni lokalni pojam (Glagoljica, Gacka, Otočac, Frankopani, Fortica, Bašćanska ploča, Kolunićev zbornik, Anž Frankopan, čakavski govor itd.). Prijevod na engleski potpisuju Helena Smiljanić (na karticama) i Mia Naprta (na letku). Tisak: HEI d.o.o.
Projekt "Slovo pojedi, neznanje pobijedi" realiziran je pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore. Projekt će biti predstavljen u četvrtak, 11. srpnja 2019., u 19 sati u Book cafeu Paradiso u Otočcu. Priču o glagoljici u Gackoj prati degustacija glagoljačića.
Kako pričaju glagoljačići, evo primjera: Glagoljsko B prati tekst o Barbari Frankopan.

"BARBARA FRANKOPAN (? – 1508.) – jedna od najslavnijih Frankopanki, dobra Barbara, rođena u Otočcu od majke Jelene i oca Žigmunda Frankopana, gospodara Otočca. Prvi brak sa srpskim despotom Vukom Brankovićem epski je opjevan kao velika ljubav među „mlađahnom ljubom“ i „Zmajem Ognjenim“, a Barbara i prije muževe smrti postaje vlasnicom nekoliko gradova i posjeda (Bijela Stijena). Drugi brak s Franjom Berislavićem nije bio sretan. Crkvi na Trsatu darovala je vrijedne relikvijare sačuvane do danas."

Tekst je vrlo kratak za potrebe promidžbe u turističke svrhe (poticajan za istraživanje koga zanima). O Barbari i njenom zanimljivom životu u Otočcu i Bijeloj Stijeni, o njezinoj dobroj i plemenitoj duši, možemo pričati jako puno, ipak je ona među najuglednijim frankopanskim ženama i dosta je toga poznato. No, o tom, potom.

M.K-G./M.K.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr