Lika nekretnine

Šumari na rođendanu

Objavljeno: 03.07.2019

OTOČAC - Jedno službeno obilježavanje toga datuma prošlo je uz predstavljanje novoga vodiča pod naslovom Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu. Šumarima je aktivnost promatranja biljnoga svijeta utkana u biće. Stoga smo se za odgoj budućih šumarskih stručnjaka odlučili početkom lipnja koračati dijelom Premužićeve staze u dijelu od PD Zavižan do PD Veliki Alan. Divote i raznolikost Velebita doživjeli smo duž 17 kilometara spomenute staze koju nam je u nasljedstvo ostavio šumarski stručnjak Ante Premužić. Ljuti kamenjar, strme litice, uvale, škrape, cvijetne livade s endemičnim vrstama, nisko grmoliko raslinje, puzajuće i polegle vrste, povijena omalena stabla, suho i odumrlo drveće, kao i ono koje stremi u visine, sve to oblikovano, za ljude, nemilom klimom i reljefom dano nam je na promatranje i uživanje.

Carpe diem (ili dva) i pođi tim lijepim putem.

A.J.

 

Dojmovi učenika:

Put je bio iscrpljujuć, izazovan ali i jako lijep te bih preporučio i drugima da pođu istom stazom.

Jedan prekrasan dan u prirodi i šetnja od 16 km koja se činila duža. Baš zato će mi i ostati u sjećanju.

Na Velebitu mi se najviše sviđa kamenjar i stijene koje su nas okruživale dok smo se kretali po kamenitim, uskim stazama, prelijepe velike mirisne livade te šume pune svježine. Također mi se svidjelo i vodstvo profesora iz struke.

Prekrasan krajolik i prelijepa priroda u kojoj se može uživati, naravno, u odgovarajućoj opremi.

Uz mnoštvo biljaka koje smo dijelom sami prepoznavali, a druge prvi puta vidjeli i čuli njihove nazive vidjeli smo i razne oblike krškog reljefa  po kojima je Velebit poznat. Pri kraju smo navratili i do Štirovače napiti se hladne izvorske vode.

Bilo je lijepo, staza je dosta duga, vijugava i kamenita s dijelovima koji vode kroz šumu i polja, a kraj nje mnoštvo drvenastih i travnatih biljaka.

/ SŠ Otočac / 

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr