Lika nekretnine

Sinoć predstavljeni Glagoljačići otočkoj javnosti

Objavljeno: 12.07.2019

OTOČAC – Sinoć je KUBS Baštinica u Otočcu predstavila po prvi puta javnosti svoj projekt Glagoljačići. Na mah je to teško izgovoriti, treba paziti da se jezik ne zaplete, ali ne može drugačije. Jer radi se o polutrajnim kolačićima, keksima, nadahnutim glagoljskim slovima.

Naime KUBS Baštinica odlučila je promovirati staro hrvatsko pismo glagoljicu kao inspirativan promidžbeno-turistički adut. Kako je sinoć kazala predsjednica Baštinice prof. Manja Kostelac-Gomerčić, šira javnost i ne zna da je regija Gacka bila nekada glagoljaška, toj javnosti je možda malo poznato da su iz Gacke sačuvane četiri srednjovjekovne glagoljaške knjige, rukopisne. A to je tolika vrijednost da se preko toga tako olako ne može prijeći. Iz jedne od tih knjiga sačuvan je zapis kako je nemarnošću nekog popa Radoša u Dabru jedan od brevijara dopao Turcima u ruke pa ga je običan puk otkupio. I ta sama činjenica da je običan narod, tada vjerojatno nepismen, skupljao novac da bi otkupio jednu crkvenu knjigu je bila toliko značajna da je prijepis te bilješke stavljen u same temelje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Baštinica je priču o glagoljici povezala s Frankopanima, bolje rečeno s Frankopankama, znamenitim ženama toga roda koje su rođene i živjele u Otočcu. Slijedom toga su nastali Jelenini čajni keksi, Barbarini medenjaci ili Dorotejini voćni s orasima (to su bile žena i kćeri Žigmunda Frankopana).

Mora se kazati da je Baštinica ovom projektu pristupila krajnje seriozno, promišljalo se o svakom detalju. Trebalo je najprije doći eksperimentalnom metodom do recepta za svaku vrstu kolačića, potom je trebalo dati izraditi (skupe) kalupe za pečenje kolačića, zatim je osmišljena decentna ambalaža. A uz svako takvo slovo je i maleni popratni tekst na hrvatskomu i engleskomu jeziku, da onaj tko dobije uz kavu ili na dar glagoljačić može biti upoznat s tom vrijednom hrvatskom baštinom.

Kako je kazala predsjednica Kostelac-Gomerčić, namjera je Baštinice da se stvori okruženje da otočki kafići u svojoj ponudi imaju kavu (i li druge vrste napitaka čija je osnovica kava) s glagoljačićem. Za sada su zanimanje pokazala dva kafića, no vjerojatno će se priča proširiti.

Objektivno gledano ova ideja o keksima glagoljačićima je sjajna ideja, bila bi prava šteta da ne bude podržana i proširena. Jer, koliko je poznato, ovako nešto ne postoji nigdje u Hrvatskoj, i po tome bi Otočac i Gacka bili prvi. Upravo je zato skromnim sredstvima Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac poduprla ovaj projekt ne bi li osnažila jedan vid turizma koji je nazvan kulturnim turizmom, koji u ukupnoj turističkoj ponudi svake godine sve više jača.

M. K.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr