Lika nekretnine

Na Krivom Putu proslavljena Gospa Snježna

Objavljeno: 07.08.2019

KRIVI PUT - Blagdan Gospe Snježne svečano je po tradiciji proslavljen u Krivom Putu 5. kolovoza kao blagdan nebeske zaštitnice. I ove godine su se okupili brojni Krivopućani iz zemlje i svijeta i time pokazali vezanost za svoj rodni kraj i župu, koja je početkom prošlog stoljeća imala više žitelja od samog Senja.

Misno slavlje predvodio je ovogodišnji mladomisnik biskupije i po ocu Krivopučanin Josip Tomljanović, dok je propovijedao gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović. Suslavio je župnik Krivog puta i Senja dr. Richard Pavlić, senjski dekan i župnik Sv. Jurja Silvio Milin, don Tunjo Blažević SDB iz Rijeke i župni vikar Nikola Prša, kao i bogoslov Karlo Špoljarić iz Perušića. Glazbom je liturgiju uzveličao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike. Misno je slavlje započelo prosecijom s kipom Gospe Snježne od mjesnog groblja.

- I mi smo, kao Marija, danas otišli u gorje da proslavimo više blagdana, od Gospe Snježne pa do Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja. Dobro je danas se prisjetiti dana pobjede, jer da nismo uspjeli, bilo bi u Hrvatskoj raznih Srebrenica, a sjećamo se i kako je bilo poraženima 1945. godine.  Zato danas posebno zahvaljujmo braniteljima, čestitajmo im kao što svagdje u svijetu na počasno mjesto stavljaju ratne veterane. Danas slavimo i mladomisnika Josipa Tomljanovića kojem je ovo druga mlada misa jer je po očevoj lozi Krivopućanin, a u Cesarici ga čeka druga sekundacija jer mu je odande majka – istakao je Bogović.

Biskup je zatim podsjetio da je njemu Krivi Put bila prva postaja  njegove svećeničke karijere te je iscrpno podsjetio na povijest Crkve i svećeničkih služi u župi, a nakon mise svi hodočasnici su dobili tekst na spomenutu temu. Biskup je posebno istaknuo podatak da je Krivi Put u vremenu od 1900. do 1930. imao oko 5.000 vjernika, više nego Senj. Nakon 2. svjetskog rata i brojnih žrtava te emigracije broj se počinje smanjivati. Nakon što je podsjetio na sve svećenike potekle iz Krivog Puta a posebno je zahvalio Bogu na daru mladomisnika Josipa Tomljanovića, te na koncu zahvalio Gospi Snježnoj na pobjedi i hrabrim hrvatskim braniteljima kao i želji da Bog rasvijetli pamet političarima.  

GSB/M.K.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr