Lika nekretnine

In memoriam - umro slikar Mirko Tomaić

Objavljeno: 09.08.2019

VIROVITICA – Odjeknula je tužna vijest, jučer nas je napustio još jedan „naše gore list“ – umro je Mirko Tomaić. Kako se to obično u obavijesti navedem napustio je ovu dolinu suza nakon kratke i teške bolesti u 65. godini života.

Tomaić je rođen u Lipovlju od oca Ivana i majke Kate r. Samaržija 1954. godine. No sudbina ga je odvela u Podravinu, od 1981. g. živi u Lukaču. On je slikar, crtač i skulptor, izuzetno nadareni i svestrani likovni stvaratelj, koji se likovnom umjetnošću bavi preko tri desetljeća. Njegovim stvaralaštvom dominiraju slike u tehnici pastela, s dva dominantna motiva, mrtvom prirodom, kojima je Tomaić i stekao reputaciju autora s rafiniranim slikarskim senzibilitetom, te krajolikom, koji mu postaje središnji motiv rada. Zanimljivi su njegovi etnografski te urbani motivi Otočca, Gospića i Virovitice. Iako živi u Podravini, u svomu slikarskom opusu se ne može odvojiti od rodnoga kraja. Bio je član Likovnog udruženja Grupe 69 u Zagrebu, a potom član LIK-a Nikola Trick u Virovitici. Određeno vrijeme uči crtanje u Likovnom centru u Zagrebu kod profesora Nikole Koydla.

Samostalno je izlagao u Virovitici, Zagrebu, Suhopolju, Gospiću, Senju i Daruvaru. U Otočcu se predstavio 1999. g. izložbom u Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac, a potom nekoliko godina kasnije i u Narodnoj knjižnici Otočac. Sudionik je brojnih humanitarnih izložbi, sudionik je likovnih kolonija, a za svoj rad primio je brojna priznanja i pohvale. Objavio je tri mape crteža i to mapu etnografskih motiva, crteža Virovitice i mapu crteža Otočca. U ograničenom tiražu izdao je tri mape crteža: 96. godine mapu etnografskih motiva, 99. godine "crteži Virovitice", a 2001. godine "Otočac i njegova okolica". Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Pamtimo Mirka po lijepomu i po dobromu i vjerujmo da je otišao u jedan ljepši i bolji svijet.

M. K.

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr