Lika nekretnine

Lipa nastupila na 13. Smotri folklora u Kninu

Objavljeno: 11.08.2019

KNIN – Prošlog vikenda KUD Lipa iz Sinca gostovala je u Gradu Solinu, a evo ovaj vikend dan iza nastupa na Plitvicama zaputili su se u kraljevski grad Knin s kojim već duže prijateljuju.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu je 4. Kolovoza održana XIII. smotra folklora na kojoj su nastupili uz KUD Lipa Sinac i društva: KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja, KUD Ravnice iz Starih Perkovaca, KUD Mak iz Trnovca, KUU Kolajnice iz Šibenika, KUU Andrija Matijaš Pauk iz Marina, HKUD Rotimlja iz Širokog Brijega, Posavsko zavičajni klub Derventsko kolo iz Zagreba, KUU Kunjka iz Tkona, KUD Veseli Posavljaci Bijelo Brdo, HKUD Lindžo Neum, KUD Kralj Zvonimir Knin, HKUD Napredak Knin.

Svetom misom na kojoj su prisustvovala sva kulturno umjetnička društva započelo je druženje puka uz duhovni stol. Nakon ovog svečanog euharistijskog slavlja u mimohodu krenulo se putem Trga Ante Starčevića gdje se odvijao glazbeni program.

Program su poduprli Šibensko –kninska županija i Grad Knin. Pokroviteljstvo nad programom prihvatila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Organizator i domaćin druženja bio je HKUD „Napredak“ Knin.

Kulturno umjetničko društvo Lipa u ovoj prigodi izvelo je domoljubnu himničnu pjesmu Vila Velebita, zatim premijerno pjesmu Dolini koju je na temu Domovinskog rata u Gackoj napisao Đoni Dubravčić, dok ju je kao solista otpjevao Milan Nikšić uz Lipine tamburaše i pjevački zbor. Prva je to uglazbljena pjesma na temu hrabrosti, stradanja i ljubavi za Gacku i za stari dom. Zatim je izveden ojkan i kolo. Mladi su Lipe Katarina Dubravčić i Ante Žagrović zapalili su i položili svijeću za poginule hrvatske branitelje koji su položeni kraj spomenika istima.

Knin je ovih dana zaista Hrvatska u malom. Osjeća se hrvatsko bilo, osjeća se povijest, osjeća se i bol i radost kao i istih dana '95. Nek se pamti i nikad ne ponovi stradanje naroda koji već stoljećima nosi križeve rata uvijek braneći svoje.

J.I.

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr