Lika nekretnine

U regiji Gackoj turistički promet u prvoj polovici godine u plusu

Objavljeno: 14.08.2019

OTOČAC – I tako, dok u hrvatskomu medijskom prostoru se iz svega i svačega nastoji pošto-poto napraviti bilo kakva senzacija, na primjer s ovogodišnjim turizmom u Hrvatskoj (malo gostiju, sezona podbacila, srpanj katastrofa, bit ćemo u minusu, onda opet bit ćemo u skromnom plusu, nadmašile nas Grčka i Turska, sve skupo, da te gadosti ne nabrajamo dalje), čovjek dobije osjećaj kao da ti „hrvatski“ mediji zdušno i za veliki novac turističke konkurencije rade protupromidžbu po modelu: što crnje – to bolje. A koliko god statistiku mrzili, ipak se na nju valja osloniti, ipak ona, koliko-toliko, nije podložna subjektivnim osjećajima, premda interpretacija može biti takva. No pustimo mi more, ulovimo se svog okruženja, naše Gacke pa da vidimo kako stvari stoje.

Prema raspoloživim podacima iz sustava e-Visitor s 30. lipnja ove godine, ukupno je registrirano 381 smještajna jedinica u 125 objekata, što je 8 posto više smještajnih jedinica i 19 posto više objekata u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je bilo 353 smještajnih jedinica u 105 objekata. Broj smještajnih jedinica u privatnom smještaju porastao je za 20 posto. Gačani, nedvojbeno je to, silno ulažu u izgradnju i adaptaciju smještajnih turističkih kapaciteta.

Broj kreveta s istim datumom je dosegao 957 kreveta, što je povećanje za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo 857 kreveta. Broj dodatnih kreveta porastao je čak za 25 posto. Ukupni kapacitet kreveta (osnovni + dodatni kreveti) broji u Gakoj nikada do sada dosegnutih 1.166 kreveta. Impresivna je to brojka, svakako.

Broj obveznika znatno je porastao, njih je 120, od toga su četiri hotela i jedno kamp odmorište, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 16 posto više, kada je bilo registrirano 103 obveznika.

Prema raspoloživim podacima iz sustava e-Visitor za prvih šest mjeseci ukupno je ostvareno 18.057 dolazaka i 21.850 noćenja, što u usporedbi s prošlogodišnjim podacima znači 1 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja. Najveći broj ostvarenih noćenja ostvaren je u hotelima, iako  bilježe pad od 9 posto u noćenjima. Ali zato raste privatni smještaj, u ovom sektoru je značajan rast u dolascima i noćenjima. Porast broja privatnih iznajmljivača trebao bi značajnije utjecati i na porast turističkog prometa u privatnom smještaju, ali to uvelike ovisi o angažmanu i prilagodbi novim trendovima u turizmu.

Analizirajući ostvareni broj dolazaka i noćenja po vrstama objekata od 01. siječnja do 30. lipnja ove godine, vidljivo je da objekti u domaćinstvu bilježe veću popunjenost u odnosu na prethodne godine.

Analizirajući ostvareni broj dolazaka i noćenja turista po zemljama, vidljivo je da su domaći turisti ostvarili 37 posto više dolazaka i 41 posto više noćenja (regija Gacka se „otkrila“ domaćim gostima). Strani turisti ostvarili su 2 posto manje dolazaka  i 1posto više noćenja. Najveći broj dolazaka i noćenja i dalje ostvaruju turisti iz Koreje, Italije, Njemačke, Kine i Nizozemske.

Ovo su uglavnom bili statistički podatci za prvu polovicu godine, za srpnja pokazuju pad dolazaka (srpanjska rupa), ali i porast noćenja (što podrazumijeva dulji boravak), dok polovica kolovoza bilježi rast i u dolascima i u noćenjima.

Kako bilo da bilo, ovogodišnja turistička sezona u regiji Gackoj će svakako biti u plusu. To jamče polugodišnji rezultati, koji nisu bili lošiji od lanjskih, a svakako da će udarni mjeseci (srpanj – rujan) tu statistiku svakako popraviti.

M. K.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr