Lika nekretnine

Održan Katehetski dan

Objavljeno: 03.09.2019

GOSPIĆ - U subotu, 31. kolovoza, održani su Katehetski dan i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije. Susret je počeo pokorničkim bogoslužjem koje je u gospićkoj katedrali Navještenja BDM održao senjski župnik i profesor na Teologiji u Rijeci dr. Richard Pavlić. Nakon ispovijedi svečano misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda Nikolom Turkaljom, biskupijskim kancelarom i tajnikom Mišelom Grgurićem, gospićkim župnikom Mariom Vazgečom, dr. Richard Pavlić i svećenicima vjeroučiteljima, uz asistenciju đakona Maria Kralja, bogoslova Domagoja Tujmera i Brune Lovakovića te sjemeništarca Marka Butkovića. Pjevao je zbor vjeroučitelja uz glazbenu pratnju Franje Puškarića.

Nakon mise, biskup Križić podijelio je vjeroučiteljima Kanonske mandate za predavanje vjeronauka u školi – 7 na neodređeno i 3 na određeno vrijeme.

Nastavak rada održavao se u vijećnici biskupije gdje je Richard Pavlić održao predavanje pod nazivom „Duhovne pretpostavke evangelizacije – Evangelii gaudium“ u kojem je sažeto predstavio peto poglavlje pobudnice „Evangelii gaudium“ o Duhom ispunjenim evangelizatorima. Predavač je pojasnio razliku između evangelizacije i misijske djelatnosti, izložio kontinuitet i novost u misli pape Franje koja se očituje u pobudnici i na kraju govorio o duhovnim pretpostavkama evangelizacije među kojima je istaknuo tri bitna elementa: radost, Duh Sveti i Marija. Nakon kratke rasprave biskup mons. Križić zahvalio je vjeroučiteljima na zalaganju u vjeroučiteljskom djelovanju ne samo u školi i župi, nego i u njihovom svakodnevnom životu u kome se od njih očekuje da budu i svjedoci.

Nakon kraćeg odmora predstojnik Katehetskog ureda Nikola Turkalj podnio je izvješće o radu Katehetskog ureda u protekloj školskoj godini i plan događanja u novoj školskoj godini. Slijedio je rad 1. stručnog vijeća pod vodstvom vjeroučiteljice Ivone Rendulić koja je izvijestila o radu Županijskog stručnog vijeća u školskoj godini 2018./2019. te pojasnila novosti i smjernice za rad u kurikulnoj reformi Škola za život.

 Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem u pastoralnom centru župe u Ličkom Osiku.

GSB/M.K.

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr