Lika nekretnine

Veliki interes za kupnju doma putem subvencioniranih kredita, novih nekretnina nema

Objavljeno: 07.09.2019

U zadnjih mjesec dana veliki je interes građana za kupnju nekretnina putem subvencioniranih kredita i to pretežno novih stanova na području Ličko-senjske županije a kojih nema pa je zbog toga porasla potražnja i za obiteljskim kućama. Veliki broj mladih obitelji do 40 godina u potrazi je za svojom prvom nekretninom, tako zahtjev za subvencioniranje kredita sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj kreditnoj instituciji.

Odluku kojom se utvrđuje da podnositelj zahtjeva ispunjava uvjete za davanje kredita po odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, s potrebnim dokumentima, odabrana kreditna institucija, bez odgađanja, dostavlja APN-u. Zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava. Prijaviti se mogu hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine. Efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prvih pet godina njegove otplate ne može biti veća od 3,75%  godišnje te po proteku prvih pet godina otplate kredita u daljnje dvije godine može biti uvećana za 10%. Zahtjev za subvencioniranje kredita mora sadržavati ime, prezime, prebivalište i osobni identifikacijski broj korisnika kredita te iznos kredita koji se traži i rok njegove otplate ističe Ivan Bižanović  ovlašteni i licencirani agent i posrednik u prometu nekretninama iz agencije Lika nekretnine d.o.o.  (www.lika-nekretnine.hr   ) ujedno i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore i član Procjeniteljskog povjerenstva za nekretnine Ličko-senjske županije.

Kada je 2016. ukinuta porezna olakšica za prvu nekretninu, pod svaku cijenu željelo se ponuditi nešto novo što se promoviralo kao demografsku mjeru ili potez za sprječavanje iseljavanja mladih. Naša reakcija kao udruženja na to je bila: ok, dajte onda takve mjere za područja gdje se ljudi najviše iseljavaju. Dajte za Slavoniju, dajte za Ličko-senjsku županiju, ali zašto – Zagreb?

Trenutno je Otočac turistička destinacija za apartmane za kratkoročni najam jednu do tri noći za spavanje. Veliki broj je apartmana u gradu i to vrlo visoke kvalitete i luksuzno namješten, Otočac se ne „srami“ čak i prednjači po uređenosti apartmana na Kvarneru i u Dalmaciji, a o hrani i gostoprimstvu da i ne govorim – ističe Bižanović. “Jedan uzrok je iznimno velika potražnja za stanovima za kratkoročni najam. Drugi razlog je za hrvatske prilike iznimno povoljno financiranje koje možete dobiti za kupnju, odnosno za stambeni kredit. Treći potencijalni razlog je opet povoljni gospodarski ciklus hrvatskog rasta” i time se sve više privatnih domaćinstava okreće turizmu a sve manje poljoprivredi.

I.B. 

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr