Lika nekretnine

FD Otočac osvitlalo obraz u Sisku

Objavljeno: 27.10.2019

SISAK – Sinoć je Folklorno društvo Otočac nastupilo u Sisku na 26. susretu izvornih folklornih skupina iz cijele Hrvatske, koje je organizirao Hrvatski sabor kulture uz potporu županija i gradova u kojima je ova manifestacija upriličena. Bilo je jedno od pozvanih 12 društava, onih koje je stručno povjerenstvo izabralo na regionalnim smotrama. A ta je za FD Otočac bila Smotra folklora koja se tradicionalno održava u Otočcu.

A nije bilo samo tek tako nastupiti i pred brojnom publikom, ali i pred strašnim sudom, a to je bilo stručno povjerenstvo, sve sam doktor do doktora, doktor za ples, doktor za pjesmu, doktor za nošnju i doktor za još koješta. I minutaža je bila limitirana, temu je trebalo predstaviti u ciglih 10 minuta, ni sekundu duže, ni sekundu kraće. A to je zahtjevna forma, mnogima često prekratka. A u tako kratkoj formi mora se biti sažet, jezgrovit, ne smije biti praznih hodova. Folklorno društvo Otočac, pod palicom njihove voditeljice Verice Dasović, odabralo je temu pira, odnosno svadbe - Kriće svadba s majčina dvora.

I dok je ta svadba bila tamo negdje u daljini, čula se (iza pozornice), gospođa Ružica Dujmović je publiku blago uvela u temu, da prostite – s nakurnjacima. Obrazložila je ona svu problematiku slabe današnje plodnosti bračnih parova, poteškoća oko umjetne oplodnje i takvih stvarčica, a toga ničesa ni bilo dok je bilo nakurnjakov, a vidi sadaj – zborila je Ružica i razdraganoj publici, ma i stručnom povjerenstvu, zorno prezentirala te zaštitne odjevne predmete, tim više što su bili ipak malo predimenzionirani, ali su davali rodu glas. Naravno da je prikazana i sva mladina dota: šarenice, vantepisi, plakte, slamlice, lužnjak, biljac, krpare, rubići, ručenici, kušunelnice, kićena torba, loncanuša, ogrnjači, grljci i mnogo toga drugoga što djevojka donosi u brak. Tako je prezentirana i bogata baština u odijevanju, odnosno opremanju kuće tekstilom.

Ocjena stručnog povjerenstva je bila dobra, posebno je istaknuto što je društvo relativno mlado, možda jedno od najmlađih koje je u Sisku nastupalo, nije trpjelo prigovora da je došlo s koreografiranim folklorom, nije bilo prigovora na nošnje, uglavnom ocjene su pozitivne, a doći će i u pisanoj formi da se može na miru raščlaniti što valja popraviti i unaprijediti.

M.K.

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr